Escobar: Neće biti rata u BiH, sankcije samo za pojedince!

Sankcije mogu biti usmjerene protiv pojedinaca. Međutim, još uvijek smo u fazi dijaloga - kaže ovaj američki diplomata

0
268
gabriel escobar gradjanska bih eu dejtonski sporazum
Gabriel Escobar (Foto: Internet)

Neće biti rata u BiH, ohrabrujuća je poruka specijalnog izaslanika SAD-a za Zapadni Balkan Gabriela Escobara građanima naše zemlje.

U razgovoru za Al Jazeera Balkans, Escobar je govorio o situaciji u regionu, te posljednjim dešavanjima u BiH.

Na prvo pitanje – hoće li lider SNSD-a i član Predsjedništva BiH biti sankcionisan i kako – Escobar je rekao da se sada vode razgovori.

– Razgovarao sam sa mnogim čelnicima širom zemlje kako bismo vidjeli kako konstruktivno da idemo dalje naprijed s oba entiteta – rekao je Escobar.

Escobar kaže da još niko ne govori o sankcijama. Trenutno se to, kaže, još uvijek razmatra i o tome vodi diskusija.

– Sankcije mogu biti usmjerene protiv pojedinaca. Međutim, još uvijek smo u fazi dijaloga – kaže ovaj američki diplomata.

Naglasivši da entiteti nemaju ustavne ovlasti koja im omogućava da se unilateralno povuku iz institucija, naglasio je da još nije potvrdio svoj dolazak u našu regiju.

– Ali ako dođem, volio bih razgovarati s mnogim čelnicima. Ono što bih volio da uradim dugoročno gledano je da pređemo ove diskusije o političkim pitanjima koja zadržavaju BiH od jakog puta integracija u EU i ekonomski napredak.

Moja poruka će biti vezana za potencijal zemlje i njen ekonomski napredak. Ali da bismo došli do te vizije zemlje koja napreduje dovoljno dobro da osigura radna mjesta mladim ljudima, moramo zaista proći i preći ovu retoriku iz 90-ih – naveo je Escobar.

Neće biti rata u BiH, ohrabrujuće su riječi koje je uputio građanima naše zemlje.

– Ne znam zašto ljudi govore o ratu kada bi trebali govoriti o ekonomskom razvoju. Kada izađu na izbore mislim da imaju jasan izbor između onih koji žele nastaviti s etničkim podjelama iz 90-ih i onih koji žele ići naprijed – jasan je Escobar.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here