Erdogan odbacio kritike u vezi s Aja Sofijom: To je pitanje suvereniteta Turske

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan odbacio je kritike u vezi s trenutnim pravosudnim postupkom u vezi sa statusom istanbulske Aja Sofije i poručio kako je to pitanje suvereniteta Turske u koje se niko nema pravo miješati, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je prisustvovao svečanom polaganju temeljca za izgradnju nove džamije u istanbulskom kvartu Levent i tom prilikom je kazao da će nova džamija “Barbaros Hayretin-paše“ biti izgrađena do kraja 2022. godine.

On je u obraćanju odao počast stradalim u jutrošnjoj eksploziji u fabrici pirotehnike u Sakarayji i dodao da su sve nadležne službe na terenu i da poduzimaju potrebne mjere u nadi da neće doći do rasta broja stradalih.

Ističući važnost svih infrastrukturnih projekata koji se rade za potrebe naroda, Erdogan je kazao da su vjerski objekti posebno važni, jer se grade s isključivim ciljem za molitve i sticanje Božije milosti.

Podsjetivši kako je Aja Sofija pretvorena u džamiju odmah nakon što je osmanska vojska sultana Fatiha Mehmeda Hana oslobodila Istanbul, Erdogan je kazao da je potom počela izgradnja džamija i da je Istanbul postao jedan od najbogatijih gradova na svijetu.

“Kako god se ne miješamo drugim državama u bogomolje u kojima se mole njihovi narodi, tako niko nema pravo da se miješa u naše vjerske objekte. Turska je zemlja koja omogućava vjerske obrede pripadnicima svih religija, mesheba i vjerovanja“, kazao je erdogan.

On je kazao da se u Turskoj trenutno nalazi 435 crkava i sinagoga u kojima se obavljaju vjerski obredi te je dodao da je ta država pomogla u obnovi starih i izgradnji novih takvih objekata kao što je slučaj s Gvozdenom crkvom u Balatu.

“Kritikovati ovakvu zemlju zbog odnosa prema vjerskim objektima je okretanje leđa istini. Kritike Turskoj u vezi s Aja Sofijom predstavljaju direktni udar na naša suverena prava“, poručio je Erdogan.

Ukazujući na sve češće napade koji se u svijetu događaju zbog mržnje na vjerskoj osnovi, Erdogan je kazao da su milioni ljudi širom svijeta pod pritiscima i različitim napadima samo zbog toga što su pripadnici neke vjere.

“To je pitanje o kojem se ovdje treba govoriti. Mi ćemo i dalje u ovoj zemlji štititi vjerska prava većinskih muslimana i prava pripadnika svih drugih vjerskih zajednica. Izgradnju novih džamija smatramo vlastitim doprinosom civilizaciji cijelog čovječanstva“, kazao je Erdogan.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *