Epidemiolozi o otvaranju Panonskih jezera: Postoji rizik od širenja zaraze, niko nas nije kontaktirao

4
603

Dok građani lagodno odlaze na gradsku plažu i uživaju u slanoj vodi, epidemiolozi poručuju da ih niko nije kontaktirao vezano za davanje mišljenja o otvaranju ovog kompleksa.

Slana jezera u Tuzli zvanično su počela raditi prošlog petka, a menadžment Javnog preduzeća Pannonica istakao je da su poduzete sve higijensko-epidemiološke mjere. Također, naveli su i da je osigurana fizička distanca te ove sezone broj prisutnih na tri jezera maksimalno može iznositi pet hiljada, umjesto ranijih 15.

S druge strane, iz Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona navode da ih niko nije kontaktirao za mišljenje ili savjet prilikom donošenja odluke o početku sezone na kompleksu Panonskih jezera.

“Zavod za javno zdravstvo TK nije dobio poziv vezano za konsultacije povodom otvaranja Panonskih jezera. Odluku o otvaranju je donio Gradski krizni štab koji također u svom sastavu ima epidemiologa, a poznato mi je da se on nije složio s tim. Mi nismo ti koji možemo nešto zabraniti. Epidemiolozi se ne pitaju za sve jer je ovdje zastupljena privreda, ekonomija, ali i politika”, kazala je epidemiologinja iz Zavoda za javno zdravstvo TK Jasmina Brkić-Džambić.

O tvrdnjama menadžmenta Pannonice da postoje istraživanja koja pokazuju da se virus ne može širiti u slanoj i hlorisanoj vodi, epidemiologinja nije mogla govoriti. Podsjetila je da koronavirus izaziva respiratornu infekciju te da se širi bliskim kontaktom, kapljičnim putem, ali i boravkom u zatvorenom prostoru sa zaraženom osobom, indirektno preko kontaminiranih predmeta.

“Nakon što su naše kolege otišle na mjesto (kompleks Panonskih jezera, op.a.) rečeno im je da će na ulazu biti osigurana dezinfekcija ruku i nogu, odnosno obuće te da će biti ispoštovana distanca. To je isto rečeno i za kafiće, ali mi vidimo drugačiju sliku u gradu. Mi to ne možemo kontrolisati, za to su zadužene inspekcije, policija i slično”, navela je Brkić-Džambić.

Masovnije okupljanje građana na javnim kupalištima, ali i u ugostiteljskim objektima ne podržava ni direktor Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli Vahid Jusufović. Kako navodi, potrebno je pronaći mjeru između zdravstva i privrede.

“Znamo da ako nema ekonomije nema ni novca za zdravstvo. Vi ćete sada na portalima vidjeti više kako se ljudi kupaju na javnim kupalištima nego što se priča o zdravstvenom sistemu. Također, počele su mature, proslave vjenčanja i završetaka školovanja na fakultetima. Kako se narodski kaže, gida do gide, uz vrisku do kasnih doba”, ogorčeno navodi Jusufović.

Kako ističe, o koronavirusu ne treba pričati, već djelovati.

“Otvaranje javnih kupališta je na dušu onih odgovornih. Te ljude treba pitati šta misle o pandemiji. Trebam li isprazniti jednu bolnicu poput Klinike za interne bolesti i osigurati je za kupače? Ako budemo nastavili ovakvo ponašanje, možemo napraviti još tri bolnice. Građani neka idu na kupanje, to je njihovo pravo, ali i za to treba biti neko odgovoran”, naveo je Jusufović.

Na području Tuzlanskog kantona, prema posljednjim podacima aktivna su 393 slučaja zaraze koronavirusom, a od toga je 31 na bolničkom liječenju.(klix,tl)

Download PDF

4 Komentari

 1. Nekada davno, čika Albert je lijepo rekao: Samo su dvije stvari beskonačne, svemir i ljudska glupost, samo što za svemir još nismo sigurni.
  Bojim se da rezultat ove katastrofalne, u suštini predizborne, odluke ne bude novi najveći klaster u BiH, klaster Panonika. Odluku koju je donjeo Gradski krizni štab, nije briga za zdravlje građana, već je u funkciji i predizborni vjetar u leđa glavnom gradskom baji i straci koju on predstavlja.
  Neka nam je Bog na pomoći, jer posljedice, vrlo vjerojatno, za desetak dana plaćamo svi.

  • Otvorili su jezera kako bi Jasmin dobio birače. Koga boli za zdravlje, epidemiju. Predsjednik Gradskog kriznog štaba iliti Jasmin Imamović, treba na krivičnu odgovornost.
   Treba procesuirati i maida Porobića koji je izjavio da su dobili sve papire i dozvole za rad jezera, te da je kupanje sigurno. Zašto nije pokazao te papire, koga laže? Zar zbog Imamovića da svoju glavu riskira…

 2. E vi SDA talibani ste dojadili Bogu i narodu.
  Rade bazeni, nargila barovi, dzuma i ostali namazi, kladionice, kahvane i kavane a Panonika vam trn u oku.
  De ba malo sabura i razumijevanja za običan narod. Nemogu svi u Tursku na more ko SDA lopovi koji vas plaćaju da pišete i pišate po portalima.
  Panoniku su napravili građani Tuzle ne vi došlje.

  • E neka si se ti nama JAKOtuzlak nagovorio….. Hahaha…. Hajde da sam dočekao i to da me netko okarakteriše kao došljo i SDA taliban. Pritom, da me još i plaća. Hahaha.
   Nije nikome Panonika trn u oku, već čovječe zabrinutost za zdravlje kako svoje, svojih najmilijih, tako i svih građana, jednog “STAROG Tuzlaka”, koji usput za tvoju informaciju, ako ide na more, onda ne ide u Tursku, već obavezno na Jadransko more i Hrvatsku.
   Promašio si ti prijatelju “i stanicu i šefa stanice”.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here