EP rukometaša: Greškama smo pomogli Portugalcima, BiH i dalje bez pobjede

0
350

U okviru 2. kola grupe D Evropskog prvenstva, rukometaši BiH poraženi su večeras u Trondheimu od Portugala rezultatom 24:27 (11:12).

Portugalci su na taj način zakoračili ka drugoj fazi takmičenja, dok BiH ostaje bez prve pobjede na prvenstvu.

U uvodnim minutama Zmajevi su uspjevali držati egal, na svaki postignuti gol Portugalaca odgovarali su istom mjerom. Međutim, nakon rezultata 4:4 izabranici Paula Pereire koriste naše pogreške, prave seriju 3-0 za 4:7 i zatim održavaju tu razliku (5:8, 6:9).

No, potom je selekcija BiH zbila redove u defanzivnom segmentu, što je urodilo plodom. Uzvraćamo serijom 3-0 te pogotkom golmana Grahovca preko cijelog terena četiri minute prije odlaska na odmor na semaforu je egal – 10:10.

Ipak, primamo dva brza gola (10:12), ali Panić smanjuje i poluvrijeme je zaključeno skorom 11:12.

Odmah nakon odmora silovito BiH ulazi u drugi dio meča. Zahvaljujući Grahovcu, kreiramo novu seriju 3-0 za preokret, odnosno golovima Prcea i Haseljića bilježimo vodstvo od 14:12, prvo u utakmici!

Razbranio se i vratar Nebojša Grahovac, sve je djelovalo sjajno u tim trenucima.

Međutim, Portugal se vraća u meč ponajprije zahvaljujući greškama izabranika Bilala Šumana i brzopletim pasovima. Kreiraju Pereirini igrači još jednom seriju 3-0 za novo vodstvo (14:15), a zatim i nakon nove prednosti BiH od jednog gola (16:15) koriste čak četiri naše pogreške u napadu, nižu 5-0 te vode 16:20 u 47. minuti.

Na deset minuta prije kraja Portugalci odlaze na visokih 17:22, a zatim imaju 18:23, i to ponajprije zahvaljujući nevjerovatnom Pedru Porteli koji postiže osam golova zaredom!

Razliku su portugalski rukometaši uspjeli održati do završetka. Naši momci su se borili, uspjeli su smanjiti na 24:26 dvije minute prije kraja, ali to je bilo sve. Portugal je slavio sa 27:24.

Portela je bio najbolji igrač meča jer je postigao deset golova i sve u drugom poluvremenu. Za bh. selekciju Prce je ponovo bio najefikasniji sa pet pogodaka. Pet je imao i Vranješ.

Portugal: Antunes 1, Branquinho 1, Calvacanti 3, Ferraz 3, Hernandez 2, Magalhaes 1, Portela 10, Rodrigues 3, Soares 2, Sousa 1.

BiH: Grahovac 1, Burić 1, Haseljić 2, Karačić 1, Malinović 2, Ovčina 2, Panić 2, Perić 1, Prce 5, Terzić 1, Vranješ 5.

Nakon drugog poraza na EP, reprezentativcima BiH ostala je tek puka teorija da se nadaju prolasku u drugi krug, i to ukoliko pobijede Francusku. (tl, sc)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here