Enver Bijedić, predsjednik SDBiH: Aziz Čačković izbačen iz stranke!

2
1156
Enver Bijedić, predsjednik SD BiH i Žarko Vujović, sada već bivši predsjednik GO SD BiH Tuzla (Foto: Arhiva)

Turbulencije koje su ovih nekoliko dana potresle Socijaldemokrate BiH, vezano za izjave i odlaske pojedinih članova stranke, tema su dana u Tuzli i TK.

S tim u vezi, reagovao je predsjednik SD BiH, Enver Bijedić, koji je za portal TuzlaLIVE dao svoje viđenje situacije i postupaka pojedinaca.

Bio sam šokiran da je Aziz Čačković mogao kazati da se nisu stekli uslovi da nebošnjak bude nosilac liste za Skupštinu kantona. Pa to je glupost koja se ne može opisati. Ljudski i politički, to je nešto što se ne može prihvatiti ni na koji drugi način nego izbacivanjem iz redova Socijaldemokrata BiH. To ponašanje je u suprotnosti sa civilizacijskim dostignućima našeg društva, u suprotnosti sa programom SD BiH i svake druge građnske stranke – kaže predsjednik Socijaldemokrata BiH, Enver Bijedić.

Predsjedništvo Gradske organizacije SD Tuzla brzo je reagovalo i donijelo je odluku o isključenju Aziza Čačković, člana Predsjedništva SD BiH.

Da podsjetimo, Čačković je na sjednici Predsjedništva gradske organizacije SD BiH Tuzla, prijedlog da se raspravlja o nosiocu liste za Skupštinu kantona izrekao neoprostivu političku glupost, nakon koje je Žarko Vujović, predsjednik gradske organizacije Tuzla, napustio sjednicu, a onda rekao da izlazi iz stranke.

Sutradan  je pristupio Demokratskoj fronti koja ga je izabrala za nosioca liste za Skupštinu Tuzlanskog kantona.

Čačković je nanio golemu štetu našoj stranci. Žao mi je što je Žarko Vujović napustio stranku. On je impulsivan, ali pravedan čovjek i reagovao je na takav način. S manje emocija je trebao reagovati, da stvar prenoći i da se Čačković izbaci iz SD BiH, a ne da on ode. Ako je i malo utjehe, ona je u činjenici da je Vujović ostao u krilu socijaldemokratije, u krilu DF-a, a ne da je otišao u dogmatsko-komunistički SDP – kaže Bijedić.

Aziz Čačković (drugi slijeva) isključen je iz Socijaldemokrata BiH (Foto: SodaLive)

Kako je ostalo upražnjeno mjesto predsjednika gradske organizacije SD BiH Tuzla, skoro je sigurno da će predsjednik tuzlanske organizacije biti prof. dr. Aleksandar Vujadinović.

Mi ćemo kao Socijaldemokrati BiH i dalje sarađivati sa Demokratskom frontom. Jer, mi smo dvije građanske stranke koje slijede evropske socijaldemokratske vrijednosti i ciljeve koje je izgradio Vili Brant, otac moderne socijaldemokratije. Ovaj grubi politički incident Aziza Čačkovića mi smo na adekvatan način kvalifikovali i sankcionisali – kaže predsjednik SDBiH, Enver Bijedić. (E.Avdić)

2 Komentari

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here