Elektroprivreda BIH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7!?

Ugovor o izgradnji Bloka 7 u Termoelektrani Tuzla s kineskim kompanijama potpisan je prije deset godina, a izgradnja nikada nije počela
raskinut ugovor izmedju ep bih i koneske kompanije za izgradnju bloka 7 u termoelektrani tuzla
Neće biti izgradnje Bloka 7 u Termoelektrani Tuzla (Foto: Arhiva)

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba.

Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Podsjetimo, krajem prošle godine Vlada FBiH dala je prethodnu saglasnost na raskid Ugovora o izgradnji Bloka 7 u Tuzli, te prethodna saglasnost za otkazivanje Sporazuma o kreditnoj liniji sa Exim Bankom iz Kine.

Također, premijer FBIH Nermin Nikšić, u decembru prošle godine je rekao da je potpuno jasno da od Bloka 7 neće biti ništa.

“Što se tiče Bloka 7, mislim da se on definitivno neće graditi, sad je pitanje hoćemo li ići u arbitražu ili ćemo postići neki sporazum s onima s kojima je bio potpisan ugovor “, rekao je Nikšić.

Ugovor s kineskim kompanijama potpisan prije deset godina, a izgradnja nikada nije počela. Kineski konzorcij je u septembru 2020. godine informisao Elektroprivredu BiH o odustanku američke kompanije “General Electric”da bude podizvođač u ovom projektu. Kinezi su predložili alternativne kineske podizvođače za ključnu opremu, što je Elektroprivreda odbila, uz obrazloženje da alternativni podizvođač ne zadovoljava uslove.

Sada je pitanje kako će Elektroprivreda BIH 214 miliona KM koje su uplaćene avansno i koje su navodno na “posebnom računu” kineske banke. Jasno je da je u nepovrat otišlo skoro 20 miliona KM koje su date za izvođenje radova pripreme terena za izgradnju Bloka koji neće biti građen, niti izgrađen. (tl)

Podijeli

One comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *