Elektroprivreda BiH neće produžiti ugovor sa BHRT-om o naplati RTV takse?

Prema informacijama koje je dostavio menadžment, RTV taksa je na istom nivou kao i u prethodnom periodu,”radi se na rješavanju produženja ugovora sa EP BiH o naplati RTV takse
bhrt rtrs i ftv kaznjeni sa po 50.000 km prekoracenje prostora za oglase predvidjene za javne servise
Sjedište BHRT-a u Sarajevu – situacija sve teža (Foto: Arhiva)

Postojeći ugovor BHRT-a sa Elektroprivredom Bosne i Hercegovine o prikupljanju RTV takse istječe krajem godine, a trenutno je, prema informacijama iz ovog javnog servisa, neizvijesno hoće li ugovor biti produžen.

Kako je za Faktor kazao Džemal Kahrica, potpredsjednik Samostalnog sidikata radnika u BHRT-u, proteklog ponedjeljka održan je sastanak sindikata sa menadžmentom i generalnim direktorom BHRT-a.

“Tada je rečeno da se ne zna hoće li ugovor biti produžen. Ovako nam je zvanično rečeno, a hoće li u konačnici biti, ne znam”, kaže Kahrica.

“Osnovna plaća više od 60 posto radnika na BHRT-u je ispod 800 KM. Užasno je to. Također, imamo veliki problem sa doprinosima koji se ne uplaćuju. Ljudi koji odlaze u penziju susreću se i s ovim problemom”, kaže Kahrica.

Nova sjednica UO Samostalnog sindikata održat će se sredinom decembra.

Ističe da je položaj radnika sve teži, problemi se gomilaju, nijedan nije rješen, a ni “silni protesti radnika nisu urodili plodom”.

“Razmotrit ćemo sve opcije. Više se i ne sjećam koliko smo protesta održali, ali nismo ništa postigli”, poručio je Kahrica.

Krajem oktobra održan je sastanak sa menadžmentom na kojem je sindikat ponovno tražio povećanje toplog obroka i ponovno je dobio negativan odgovor menadžmenta – “zbog nedostatka sredstava”.

Prema informacijama koje je dostavio menadžment, RTV taksa je na istom nivou kao i u prethodnom periodu,”radi se na rješavanju produženja ugovora sa EP BiH o naplati RTV takse, izgubljen je spor sa RTRS-om na Vrhovnom sudu u RS-u, pregovara se o načinu raspodjele sredstva iz Vijeća ministara prema javnim servisima…”

Iz Sindikata upozoravaju na napoštivanje Zakona o Javnom RTV sistemu BiH, u dijelu koji se odnosi na raspodjelu sredstava od RTV takse. (s)

Podijeli

One comment

  1. Problem sa RTV Taksom je suviše kompleksan da bi bio definisan jednim kratkim novinarskim člankom, koji više zbunjuje nego što pruža informacije. Uhljebljenje stranačkih kadrova a zatim inertnost osnivača prema BHRT je oslabilo cilj postojanja, konkurentsku moć, tehničku opremljenost, nedostatak legislative i jedinstvene strategije, nikakav nadzor, i još mnogo toga…
    Bez države, slaba nafaka za sve iz ove branše. A države ni na vidiku

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *