Eldar Jusufović podnio ostavku na mjesto generalnog direktora

Nakon što je klupska Skupština usvojila ostavku Elmira Šećerbegovića i na taj način razriješila Upravni odbor daljeg djelovanja, Eldar Jusufović podnio je ostavku na mandat generalnog direktora FK Sloboda Tuzla.

Njegovo saopštenje prenosimo u cjelosti.

“Na mjesto generalnog direktora kluba došao sam sredinom augusta 2022. godine. Kao što sam rekao u svom prvom obraćanju javnosti, radio sam isključivo na organizacijskom jačanju i stabilnosti kluba, jer smatram da bez zdravih temelja nema dugoročnog uspjeha i želim kroz ovaj duži tekst djelimično odgovoriti na niz pitanja o kojima se nisam do sada oglašavao.

Kao generalni direktor ali i navijač našeg kluba, razočaran sam činjenicom da smo ispali iz Premijer lige BiH, ali bolno svjestan da je to nažalost bilo neminovno kao posljedica rada/nerada angažovanih pojedinaca i trećih lica u klubu i zajednici. Ovom prilikom prvenstveno mislim na stručni štab u prvom dijelu sezone i sportski segment (Dynamigroup) sa kojima sam tokom svog boravka u klubu imao mnogo nesuglasica, a koje su, po meni, bile plod njihovog nerada.

Smatram da nisu ispunili očekivanja i obaveze koje su pred njih postavljene jer su se bavili svime osim poslova za koje su bili zaduženi i plaćeni. Fizički nespremna ekipa, pogrešna selekcija, demotivisani prvotimci i kompletan tužan utisak naše publike koja je odlazila sa stadiona, miješanje u rad uprave i menadžmenta Kluba, sumnjivi savjeti i kontinuirano prenošenje dezinformacija po tuzlanskim ugostiteljskim objektima i podržavajućim medijskim kanalima, dovelo je do potpunog kolapsa seniorske selekcije i konačnog ispadanja iz društva najboljih.

Nerad je kulminirao kada je vraćanje naših mladih perspektivnih igrača sa posudbi bio upitan zbog previda i neodgovornosti svih u Klubu, kada su prvotimci u pauzama upućivani na pripreme u strane zemlje bez znanja odgovornih ljudi u Klubu i bez sankcija prema onima koje su takve radnje i organizovali, kada su se informacije o internim dešavanjima odavale na društvenim mrežama prije nego menadžmentu kluba. Naše zablude potpirivali su i naši iskusni igrači koji su uživali autoritet u svlačionici i sve ubijedili da je atmosfera među igračima podržavajuća i odlična, što je bilo daleko od istine. Uz sva dešavanja i agoniju, takav stručni štab imao je stalnu podršku većeg dijela Upravnog odbora.

Svjestan da u ovoj priči koja je dobila tragičan epilog sebe u potpunosti ne isključujem od odgovornosti, želim se izvinuti igračima i tadašnjem stručnom štabu koji su mi spočitavali brojne greške u radu poput one da nisam organizovao premještanje sportske infrastrukture na terenima u reprezentativnim pauzama iako se na niti jednom mjesec dana nisu pojavili, da TV uređaji u sobama u toku karantinskog smještaja nisu bili u skladu s njihovim očekivanjima, da su večere bivale hladne i smetale njihovoj ukupnoj spremnosti, ove greške u potpunosti priznajem.

Također se izvinjavam i igračima na koje sam nerijetko povisivao ton u toku utakmica, stideći se zbog njihovog nepoštovanja grba na grudima. Proteklo vrijeme u drugom dijelu sezone i za mene je bilo izuzetno neprijatno, počevši od incidenta prema treneru Danijelu Pranjiću od strane naših odanih navijača, kojem se i ovim putem javno izvinjavam u ime svih koji žive Slobodu i ponose se njenom svijetlom tradicijom.

Prioritet u mom radu od prvog dana u FK Sloboda Tuzla bio je jačanje omladinskog pogona i poslom u tom dijelu organizacije sam djelimično zadovoljan. Ne tako davno, prije mog dolaska u klub, u Slobodinom omladinskom pogonu počele su se dašavati pozitivne promjene pa se nadam da sam svojim radom doprinjeo i njegovoj stabilizaciji. Trudio sam se ispraviti sve tehničke i logističke nedostatke kako bi ekipa u svakom momentu imala sve što je potrebno, uz podršku administracije, PR službe, medicinskog tima i drugih angažovanih na poslovima održavanja terena i opreme.

Kada je u pitanju naš ženski tim, zajedno sa trenerima uspjeli smo ostvariti cilj, a to je ulazak u Premijer ligu BiH. Vjerujem da će djevojke nastaviti ovim tempom i u budućnosti. Jedna od novina na kojoj sam aktivno radio je i aktivizam kroz društvenu zajednicu. Pokušao sam klub dodatno približiti našim navijačima zbog kojih i postojimo, pa smo posebno one najmlađe svake sedmice sa prvotimcima obilazili u njihovim školama. Kao društveno-odgovoran klub, poseban akcenat smo stavili na rad sa djecom sa poteškoćama u razvoju, priuštili sebi, a i djeci nove momente koje imaju neprocjenjivu vrijednost.

Ponosan sam na broj navijača koji su tokom čitave sezone bodrili naš klub, posebno na one koji su dolazili u Banoviće, a najviše na one sa članskim karticama, njih oko 300. Na rad navijačke skupine Fukare ovom prilikom se ne bih osvrtao, sistem podrške i potezi, posebno u proteklih nekoliko dana su pod velikim vrijedonosnim upitnikom. Iznenađen sam bio i apatijom mnogih od kojih sam očekivao da vrše stalan pritisak na upravljačku strukturu kluba, gdje ubrajam i sebe, posebno UG Prijatelji Slobode, koji su bili upućeni u svaki korak, a nisu adekvatno usmjerili svoje djelovanje.

Moje nezadovoljstvo usmjereno je i ka pojedinim medijskim kućama koje su svoje privatne interese provlačili kroz insinuirane tekstove, glad za klikovima stavljali ispred objektivnog izvještanja o FK Sloboda Tuzla, iako su dugi niz godina kroz saradnju sa FK Sloboda Tuzla gradili sopstvene kapacitete.

Ono što je neupitna činjenica je da trenutna situacija u klubu nije katastrofalna kako mnogi žele predstaviti. Proteklih godina bilans stanja je pozitivan, licence smo dobijali na prvostepenoj komisiji, stoga sam mišljenja da je ovo idealna prilika za ulazak potencijalnog investitora. Nakon mnogobrojnih poziva i medijskih spinova i igara bivših funkcionera kluba, moj trenutni stav jeste da pojedinac koji može pomoći tuzlanskom sportu i napraviti od FK Sloboda Tuzla uspješan, profitabilan i zdrav sportski kolektiv je tuzlanski privrednik Senad Džambić, vlasnik Bingo d.o.o grupacije, koji je osnažio tuzlanski region i trenutno ima kapacitete da trenutnu situaciju spasi od dalje degradacije.

Iza sebe u FK Sloboda Tuzla ostavljam samo 6 igrača sa važećim profesionalnim ugovorima, svega 4 trenera u omladinskim selekcijama i 5 uposlenika u klubu ( PR službenik, fizioterapeut, kompletan medicinski tim i 3 radnika u administraciji) sa važećim ugovorom o radu, do rješenja konačne situacije.

Veliki žal i moj dug je nerealizovan Međunarodni turnir Mustafa Hukić Huka koji je trebao da se održi u mjesecu septembru ove godine.

Očekujem po hitnom postupku formiranje novog Upravnog odbora kako je klupska Skupština jučer i odlučila, kojem stojim na raspolaganju s odgovornošću za svaki svoj potez, za svoj rad i odanost klubu. Sloboda do groba”, istakao je Eldar Jusufović. (tl)

Podijeli

3 0 komentara

  1. Momak nebitan si ti u Slobodi i premalo si vremena proveo u klubu da sebi daješ ovakav značaj. Javi se Aidu Bejbiću naće ti on kakva posla…..
    Čudi me da su mediji objavili ovo pismo, kao da je u najmanju ruku predsjednik UEFE!!!!

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *