Ekstremni vremenski uslovi ruše sve rekorde uoči pregovora UN-a o klimi

Predstavnici 195 zemalja, s vodećim naučnicima, počet će s provjerom sažetka za kreatore politika od 20 do 30 stranica red po red

0
253
poplave_epa
U razdoblju smo najvećih poplava u posljednjih 500 godina, tvrde stručnjaci (Foto: EPA)

Gotovo 200 zemalja započinje u ponedjeljak online pregovore za potvrđivanje naučnog izvještaja UN-a koji će uskladiti jesenske samite koji će se fokusirati na sprečavanje klimatske katastrofe na planetarnom nivou, javlja AFP.

Rekordni toplotni talasi, poplave i suše na tri kontinenta u posljednjih nekoliko sedmica, a sve to pojačano globalnim zagrijavanjem, dovode do zaključka da je Međunarodni panel za klimatske promjene (IPCC) došao i više nego pravovremeno.

– Bit će to poziv za uzbunu, u to nema sumnje – rekao je Richard Black, osnivač i viši stručni saradnik jedinice za energetsku i klimatsku obavještajnu službu sa sjedištem u Londonu.

Napomenuo je da izvještaj dolazi samo nekoliko sedmica prije Generalne skupštine UN-a, samita G20 i klimatskog samita COP26 koji će okupiti predstavnike 197 država u Glasgowu.

Svijet je danas drugačije mjesto gledano od posljednje sveobuhvatne procjene IPCC-a iz 2014. godine o globalnom zagrijavanju, prošlosti i budućnosti.

Dugotrajne sumnje da je zagrijavanje postajalo sve brže ili da je gotovo u potpunosti ljudskog porijekla, zajedno s lažno umirujućom predstavom da su klimatski uticaji problem sutrašnjice, u međuvremenu su doslovno isparile u izmaglici smrtonosnih vrućina i požara.

Još jedna prekretnica od posljednjeg IPCC-a: usvojen je Pariški sporazum, uz kolektivno obećanje da će se rastuća temperatura površine planete ograničiti na “znatno ispod” dva stepena Celzijusa (36 stepeni Fahrenheita) iznad nivoa s kraja 19. vijeka.

Zagađenje ugljenikom od sagorijevanja fosilnih goriva, curenja metana i poljoprivreda do sada su uzrokovali rast u termometru za 1,1 stepeni Celzijusa, a emisije ponovo naglo rastu nakon kratkog perioda stagnacije koji je nametnuo Covid, pojašnjava Međunarodna energetska agencija (IEA).

Sporazum iz 2015. također sadrži ambiciozno ograničenje zagrijavanja od 1,5 stepeni Celzijusa, a mnoge strane očigledno pretpostavljaju da imaju luksuz da zanemare taj cilj.

Ali poseban izvještaj IPCC-a iz 2018. pokazao je koliko bi dodatna 2 stepena Celzijusa bila pogubnija za čovječanstvo i planetu.

Naučnici su izračunali da se emisija stakleničkih plinova mora smanjiti za 50 posto do 2030. godine, a do 2050. godine postupno i u potpunosti iskorijeniti kako bi ostala u rasponu od 1,5 stepeni Celzijusa.

Treća promjena u posljednjih sedam godina dogodila se i u samoj nauci.

– Danas imamo bolje modele klimatskih projekcija i duža promatranja s mnogo jasnijim signalom klimatskih promjena – rekao je za AFP klimatolog Robert Vautard, jedan od glavnih istraživača pri IPCC-u i direktor francuskog Instituta Pierre-Simon Laplace, prenosi AFP.

U ponedjeljak će predstavnici 195 zemalja, s vodećim naučnicima, početi sa provjerom sažetka za kreatore politika od 20 do 30 stranica red po red, riječ po riječ.

Virtuelni sastanak ovog prvog dijela – koji pokriva nauke iz oblasti fizike – trodijelnog izvještaja trajat će dvije sedmice, a ne uobičajeno jednu sedmicu, a objavljivanje dokumenta zakazano je za 9. august.

Nacrt dokumenta koji je procurio u javnost, do kojeg je došao AFP, upozorava da će klimatske promjene iz temelja preoblikovati život na Zemlji u narednim decenijama čak i ako se zagrijavanje planete ukroti, te poziva na ‘transformacijske promjene’ kako se buduće generacije ne bi suočile s mnogo gorom realnosti.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here