Eksperti WHO-a počinju “češljati” Wuhan

Međunarodna grupa stručnjaka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) izašla je u četvrtak iz karantene i počinje s istragom porijekla novog koronavirusa.

Nakon dolaska u Wuhan 14. januara, gdje je novi koronavirus koji uzrokuje bolest COVID-19 prvi put otkriven prije više od godinu dana, stručnjaci su testirani na koronavirus i stavljeni u dvosedmični karantin.

Stručnjaci će početi intervjuirati ljude iz istraživačkih instituta, bolnica i s tržnice morske hrane povezane s izbijanjem prvotne epidemije.

Tokom karantene stručnjaci su održavali videokonferencije s kineskim kolegama.

Njihovo istraživanje oslanjat će se na dokaze koje pružaju kineske vlasti.

-Ova istraga, koja je osjetljiva tema za Kinu jer bi mogla biti identificirana kao krivac za pandemiju koronavirusa, dolazi nakon mjeseci pregovora između WHO-a i Pekinga. Kineske vlasti mjesecima dovode u sumnju je li virus uopće podrijetlom iz Kine i ukazuju na nepotvrđena izvješća da su prvi slučajevi zaraze možda bili mogući u drugim zemljama.

Također kažu da su tragovi virusa na uvezenoj smrznutoj robi dokaz da je virus mogao doći iz inozemstva.

S druge strane, stručnjaci sumnjaju na šišmiše s juga Kine kao izvorne prijenosnike bolesti.

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki rekla je u srijedu novinarima da je “imperativ otkriti” kako se virus pojavio i proširio svijetom.

Psaki je izrazila zabrinutost zbog “dezinformacija” iz “nekih izvora u Kini” i pozvala je na jasnu i temeljitu istragu.

Nakon njene izjave, Peking je u četvrtak optužio novu administraciju Joea Bidena da želi “politizirati” istragu o podrijetlu novog koronavirusa.(hina,tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *