Ekspert za bezbjednost Gordana Mišev smatra da je veoma važno otkriti motiv

Policija već šest dana traga za nestalim mladićem Matejem Perišom (27) iz Splita.

Nada da će ga pronaći živog ne jenjava, a sve raspoložive policijske ekipe su na terenu.

O situaciji u vezi sa nestankom Splićanina Mateja Periša u jutarnjem programu Kurir televizije govorili su Gordana Mišev, ekspert za bezbjednost i Igor Jurić.

U potragu za Matejem Perišem, kome se svaki trag izgubio u noći između 30. i 31. decembra, kad je izašao iz kluba “Gotik” u Beogradu, podsjetimo, jučer su uključeni ronioci Žandarmerije i Uprava kriminalističke policije!

E.

Motiv i rekonstrukcija događaja su najvažniji u jednom ovakvom momentu. Već mjesec dana pričam da će za praznike biti povećan bezbjednosni rizik. Imamo saobraćajnih nesreća, tuča… Ono što je i inače uobičajeno za to doba godine. Prošle sedmice je na registru nestalih lica bilo 84 ljudi. Danas ih je 93. Imamo dečka 2004. i 2001. godište – rekla je Mišev.

Ona dodaje da ne isključuje da je Matej bio pod dejstvom psihoaktivnih supstanci.

Nije isključeno ni da je dobrovoljno uzeo ili mu je sipano nešto u piće – rekla je Mišev.

Igor Jurić, osnivač Fondacije Tijana Jurić, smatra da je situacija zabrinjavajuća i da porodicu treba pripremiti za najgori scenario, prenosi Hayat.

Svi mi, pa tako i ja, kao neko ko je imao tako teško iskustvo, naravno, želimo da se Matej pronađe živ i zdrav. Mislim da ne postoji čovjek u Srbiji i Hrvatskoj koji se ne budi sa mišlju da bi bilo dobro da se Matej pojavi, da kaže da se zezao i vrati se kući – rekao je Igor Jurić.

Naglašava da vjeruje i da se nada da je Matej živ, ali i da je posrijedi zabrinjavajući slučaj.

Uvijek sam optimista kad su u pitanju nestala lica, ali ovo je zabrinjavajući slučaj. Mnogo je vremena prošlo, a zna se da je vrijeme ključni faktor u potrazi za nestalim licima – kaže Jurić.

Dodaje da porodicu treba pripremiti za najgori scenario.

Ne bih da malerišem, ali mislim da bi polako trebalo pripremati porodicu za najteži scenario, a to je da je Matej preminuo. Ja se ipak nadam da će pronaći tijelo. Najgora moguća mora za roditelja je neizvjesnost – kroz duboki uzdah je rekao Jurić.

Spomenuo je i Matejeve prijatelje koji su tek poslije 16 sati prijavili nestanak.

Ti mladi ljudi su sada pod jednim ogromnim pritiskom. Sinoć sam pričao sa njima i mogu vam reći da im je jako teško. Oni su sada krivicu preuzeli na sebe jer su kasno prijavili. Imao sam strah da nije bio neki incident, jer bi to moglo da poremeti mnoge odnose. Međutim, sve ono što se dešavalo u klubu te večeri, nije ukazivalo da je nešto bilo loše. Mislim da smo kao država pokazali jednu veliku odgovornost – dodao je Igor Jurić.

Mišev smatra da je bitno reagovati na vrijeme. Također, ističe da je evidentno da je Matej bio dezorijentisan.

Sumnjam da su postojali neki elementi kao što je neko opojna sredstva koja su slučajno ili namjerno njemu doturena. On je dezorijentisan, stalno trči. Vjerujem da je njegovim prijateljima jako teško, kao i onom taksisti što nije otvorio vrata – dodala je Mišev.

Matej Periš (27) iz Splita, podsjetimo, nestao je u noći između 30. i 31. decembra nakon izlaska iz beogradskog kluba “Gotik” kad mu se izgubio svaki trag.

Policija danima pretražuje Savu i Dunav jer se na snimcima nadzornih kamera vidi da je nakon izlaska iz kluba u jednom momentu sišao niz stepenice na keju i to navodno sa namjerom da obavi nuždu.

Pojavili su se i brojni snimci na kojima se Matej vidi kako u noći nestanka trči okolnim ulicama. Pojavio se i snimak na kome se nepoznata osoba vidi kako otprilike u to vrijeme pliva Savom, ali za sada nema potvrde da je u pitanju nestali Splićanin.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *