Policija pregledava snimak na kojem hrvatski policajci na granici sa BiH tuku migrante (Video)

Maskirane osobe udaraju migrante. Radi se o snimkama iz juna napravljenima za vrijeme osmomjesečnog novinarskog istraživanja

0
313
policajci hrvatska suspendovani tukli migrante
Protiv policajaca će biti pokrenut disciplinski postupak (Foto: Arhiva)

Načelnik uprave za granicu Hrvatske Zoran Ničeno potvrdio je da je Policija oformila radnu grupu koja će “otići na teren” nakon objave snimki na kojoj maskirane osobe udaraju migrante i iz Hrvatske ih tjeraju u Bosnu i Hercegovinu.

RTL Potraga ranije je objavila snimak na kojima muškarci s fantomkama na glavi tjeraju migrante iz Hrvatske preko rukavca rijeke Korane, udarajući ih palicama kakve imaju pripadnici interventne policije, a neki nose i podjakne nalik na dio uniforme te jedinice.

Navode da je riječ o snimkama iz juna napravljenima za vrijeme osmomjesečnog novinarskog istraživanja u kojem je RTL-ova ekipa sudjelovala s kolegama iz istraživačke novinarske mreže Lighthouse Reports iz Nizozemske, švicarskog SRF Rundschaua, njemačkog ARD Studia Beč, ARD Monitora, francuskog Liberationa, nizozemskog Pointera, Novosti i Der Spiegela.

Ničeno je, gostujući u emisiji RTL Direkt, kazao da su danas prvi put vidjeli dio tog snimka, a cijeli prilog tek na televiziji u “redovnom terminu”.

“Vidjeli smo da je riječ o dojmljivom materijalu i glavni ravnatelj policije je odlučio formirati radnu skupinu koja će sutra otići na taj pretpostavljeni teren. S obzirom da je riječ o tvrdnjama novinara danas smo pozvali i načelnika policijske postaje Cetingrad i nismo uspjeli utvrditi poziciju događaja”, kazao je Ničeno.

Rekao je da udarci ili premlaćivanje nisu dio uobičajenog postupka niti postoji ikava zapovijed ili naredba da bi se migranti protjerivali i tukli.

“Da bi se utvrdile sve činjenice treba sve provjeriti”, kazao je policijski načelnik.

Snimke i priča o nasilju nad migrantima u srijedu su objavljeni u više zemalja, a donose svjedočanstva migranata, medicinskog osoblja, istraživača, analitičara.

Istraživački novinari Klaas van Dijken i Lamia Šabić kamerom su zabilježili nasilje nedaleko mjesta Šturlić na bosanskohercegovačkoj strani.

“Oko 20 metara od nas, kroz grmlje smo ugledali četiri osobe s maskama kako udarajući tjeraju ljude u rijeku dubine do prsa. Silom u Koranu i nazad u Bosnu”, ispričao je van Dijken.

Objavljen je i snimak dronom na kojoj se vide osobe dovedene kombijem do granice i poslane u BiH.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here