Ekonomsko-socijalno vijeće FBiH – Postignut konsenzus o povećanju minimalne plaće

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović izjavio je danas u Sarajevu nakon sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju Federacije BiH da je postignut konsenzus o povećanju minimalne plaće.

”Najviše rasprave na sjednici bilo je u vezi metodologije izračuna minimalne plaće. Mislim da smo postigli konsenzus da se minimalna plaća mora povećati, ona treba da ide gore i krajnje je vrijeme za to, jer je već pet godina ova minimalna plaća na snazi”, izjavio je Smailbegović.

Postignut je još jedan konsenzus, kako je dodao Smailbegović, a to je da bi bilo idealno da se promijene zakoni o doprinosima i porezu na dohodak i da to bude paket. Time bi, prema njegovim riječima, minimalna plaća mogla ići prema gore, a da opterećenja, doprinosi i ostalo ne rastu ili ne rastu značajno. Načelno je postignut dogovor da se krajem mjeseca održi sljedeći sastanak ESV-a na kome, kako je kazao Smailbegović, očekuju da će Federalno ministarstvo finansija pripremiti uredbu o minimalnoj plaći o kojoj bi diskutovali.

Smailbegović je kazao da su Vladi predložili da razmotri vraćanje stanja prirodne nesreće kako bi se onda ponovo aktivirao ‘korona zakon’ i stavio u funkciju pomoći privredi. Naveo je da je to predloženo uzimajući u obzir trenutnu ekonomsku i situaciju sa koronavirusom, kao i da budžetska sredstva koja su ‘korona zakonom’ predviđena, od nekih 450 miliona KM, neće biti značajno korištena.

”Puno manje radnika je ušlo u prava nego što je bio proračun, dakle 450 miliona je u budžetu, a procjena je da će 130 miliona biti iskorišteno za tri mjeseca. To se može tumačiti na način da je privreda nešto bolja nego što se očekivalo, a sa druge strane da zakon nije obuhvatio sve one koje je trebao obuhvatiti”, prokomentirao je Smailbegović.

Kada je riječ o minimalnoj plaći, Smailbegović je dodao da su se spominjale dvije cifre, 550 i 650 KM, te da je sindikat predložio 70 posto prosječne plaće, što poslodavci smatraju da je previše.

Mevludin Bektić, predstavnik delegacije sindikata u ESV-u, kazao je da će i njihov prijedlog metodologije izračuna minimalne plaće razmatrati nadležno ministarstvo, te da očekuju narednu sjednicu ESV-a „gdje će iskazati namjeru da podignu konačnu cijenu rada“.

ESVFBiH je, kako je kazao predsjednik Edhem Biber, zaključilo da se metodologija za usklađivanje najniže plaće, koju su danas razmatrali, uputi sa primjedbama poslodavaca i sindikata prema Ministarstvu finansija da bi se sačinila određena uredba koja će regulisati najnižu plaću u BiH. Također je zaključeno, kako je dodao, da se uputi molba medijima, poslodavcima i svima ostalima u vezi objavljivanja imena firmi u kojima je „kornavirus uzeo nekog maha jer poslodavci, i kada se situacija sanira, imaju problema kada je riječ o poslovanju“.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *