EK primila pismo poslanika o ulozi Varhelya u BiH

Grupa zastupnika Evropskog parlamenta jučer je uputilo pismo predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen tražeći od nje da se istraži uloga evropskog komesara za proširenje Varhelyija u krizi u Bosni i Hercegovini

1
87

Zvaničnici Evropske komisije (EK) potvrđuju da su dobili pismo 30 evropskih zastupnika koji dovode u pitanje ulogu evropskog komesara za proširenje Olivera Varhelyija u krizi u Bosni i Hercegovini.

– Naravno, mi ćemo kao i uvijek odgovoriti na pismo evropskih poslanika i ostavit ćemo reakciju na pitanje koje su poslanici postavili za naš odgovor – izjavio je novinarima Eric Mammer, portparol predsjednice EK Ursule von der Leyen kojoj je upuċeno pismo.

Međutim, on nije želio da komentariše navode evropskih zastupnika koji su u pismu izrazili zabrinutost akcijama evropskog komesara za proširenje i njegove navodne dogovore sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, u vezi sa datumom posebne sednice Narodne skupštine RS i da će biti objavljen šestomjesečni moratorijum za donošenje zakona o jednostranom povlačenju iz državnih institucija.

Upitan da li su akcije Varhelyija kompatibilne sa stavom EU o krizi u Bosni i Hercegovini, Mammer je spomenuo izjavu evropskog koemsara za proširenje nakon njegove posjete u BiH.

– Vjerujem da je i sam komesar (Varhelyi) nakon posjete Bosni I Hercegovini dao izuzetno jasnu izjavu o naporima koje vlasti BiH moraju preduzeti da bi krenule svojim evropskim putem. Ove izjave su očigledno u potpunosti u skladu sa stavom EU i EK po ovom pitanju – naveo je Mammer.

Grupa zastupnika Evropskog parlamenta jučer je uputilo pismo predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen tražeći od nje da se istraži uloga evropskog komesara za proširenje Varhelyija u krizi u Bosni i Hercegovini.

Pismo je potpisalo trideset evropskih zastupnika. Oni postavljaju pitanje predsjednici EK da se izjasni da li smatra da je ponašanje komesara Varhelyija bilo u skladu sa zvaničnom politikom EU prema BiH, piše RSE.

Povod za pismo, kako stoji u tekstu, jeste procurjeli dokument koji je potpisao šef delegacije EU u BiH Johann Sattler, u kojem sugeriše da je komesar EU za susjedstvo i proširenje Varhelyi otvoreno dogovarao s Dodikom “potencijalno razbijanje BiH”.

Evropska komisija je obavezana da odgovori na svako pismo koje dolazi iz Evropskog parlamenta.

1 komentar

  1. EU prodaje BiH za Judine Škude ! Samo USA može pokrenuti promjene u BiH. Brcko glavni grad BiH .Sarajevo ,Mostar i Banja Luka moraju biti turističke atrakcije .Brcko mora postati novi administracijski upravni zakonodavni centar sa svim centrima vlasti i entitetskih i državnih razina,cijeli diplomatski kor, sve ambasade ,konzulati uprave policije, vojske ,obvijesnih službi moraju biti u Brčkom .Brcko mora biti novi glavni grad BiH!Velegrad sa lukom, sa novom prometnom infrastrukturom koja povezuje BiH sa svijetom.Brcko je ključ BiH!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here