EHF objavio “šešire”: BiH neće igrati u grupnoj fazi s Hrvatima, Srbima i Makedoncima!

Rukometaši Bosne i Hercegovine našli su se u trećem šeširu žrijeba za Evropsko prvenstvo koje će se naredne godine održati u Njemačkoj.

Evropska rukometna federacija (EHF) objavila je sastav šešira za žrijeb koji će 10. maja u 17.45 sati biti održan u Diseldorfu.

S obzirom na to da se na EP plalsiralo šest reprezentacija s područja bivše Jugoslavije, sastav sudionika u trećem šeširu govori o tome da u grupnoj fazi naša selekcija neće moći igrati s Hrvatskom, Srbijom i Sjevernom Makedonijom, te uz njih ni s Poljskom i Češkom.

Sastavi šešira određeni su na osnovu plasmana u kvalifikacijama za Euro 2024. i na posljednjem šampionatu Evrope prošle godine.

Žrijebom će biti određeni sastavi šest grupa sa po četiri tima, a već je poznato da će Njemačka igrati u grupi A u Diseldorfu (prvi meč) i Berlinu, Hrvatska u grupi B u Manhajmu, Island u grupi C (Minhen), Norveška u grupi D (Berlin), aktuelni šampion Evrope Švedska grupnu fazu će igrati u grupi E u Manhajmu, dok će prvak svijeta Danska biti smještena u grupu F u Minhenu.

Plasman u glavnu rundu izboriće po dvije prvoplasirane selekcije.

Evropsko prvenstvo će se održati od 10. do 28. januara naredne godine, a otvaranje i premijerni meč prvenstva igraće se na fudbalskom stadionu u Diseldorfu, koji može da primi 50.000 ljudi, ššto bi trebalo da bude novi svjetski rekord kada je u pitanju posjeta nekom rukometnom meču.

Prvi šešir: Švedska, Španija, Danska, Francuska, Norveška, Island.

Drugi šešir: Njemačka, Holandija, Slovenija, Mađarska, Portugal, Austrija.

Treći šešir: Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Poljska, Češka, Srbija, Sjeverna Makedonija.

Četvrti šešir: Švajcarska, Rumunija, Crna Gora, Grčka, Gruzija, Farska Ostrva. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *