Edukacija u Tuzli u ponedjeljak: “Stop raku grlića materice”

Svake godine u zemljama Evrope sedmica na kraju januara se obilježava kao Evropska sedmica prevencije raka grlića materice. I ove godine Klinika za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla u saradnji sa studentima Medicinskog fakulteta Tuzla, pod mentorstvom prof. dr. Dženite Ljuce će organizovati niz aktivnosti koje će se provesti na području tuzlanske regije, a u cilju informisanja javnosti o mogućnostima i važnosti prevencije raka grlića materice.

Prema riječima prof. dr. Dženite Ljuce, načelnice Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla, humanitarna akcija “Stop raku grlića materice” predstavlja najmasovniji oblik preventivnog djelovanja u borbi protiv pojave raka kod žena. U okviru Evropske sedmice prevencije raka grlića maternice bit će održano niz edukacija građana na prostoru svih opština Tuzlanskog kantona. Akcija se provodi uz stalno podsjećanje da se svakog dana u Bosni i Hercegovini jednoj ženi otkrije rak grlića materice, a da svakog trećeg dana od posljedica ove zloćudne bolesti umre jedna žena.

Ovogodišnja ciljna grupa za akciju “Stop raku grlića materice” će biti mlađa populacija, čime će fokus biti stavljen na rano stupanje u seksualne odnose kao važan faktor rizika za nastanak oboljenja.

Prema planu programa akcija “Stop raku grlića materice” počinje u ponedjeljak, 27. januara, u 12 sati, edukacijom u prostorijama Crvenog križa Tuzla, a u narednih sedam dana edukacije će se održati i u ostalih 12 opština Tuzlanskog kantona.

Ovim putem pozivamo sve zainteresovane da prisustvuju sutrašnjoj edukaciji kako bi stekli nova znanja o ovoj opakoj bolesti i zajedno učestvovali u njenoj prevenciji. (sm, tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *