Edukacija profesora tehničkih škola u TK i doniranje solarnih sistema (Foto)

Za šest tehničkih škola iz Tuzle, Kalesije, Lukavca, Živinica, Gračanice i Banovića nabavljeno je isto toliko solarnih sistema

0
248

Trinaesta radionica za profesore tehničkih škola u TK odfržana je 12. maja i time je završen ciklus prezentiranja dva Priručnika o obnovljivim izvorima energije (OIE) i energetskoj efikasnosti (EE) za profesore i učenike mašinske i elektro struke, koje su pripremili Adem Karić i Sejfudin Agić.

Cilj radionica je uticanje na smanjenje potrošnje energije i uvođenje novih tehnologija OIE i EE, veću primjenu ovih tema u nastavnom programu, kao i na promoviranje zapošljavanja mladih u ovoj oblasti.

Na radionicama je posebna pažnja je posvećena toplotnim pumpama i njihovom radu, kao i Offgrid solarnim sistemom kao edukativnim nastavnim sredstvom, koji su nakon radionica Caritas Švicarske i Centar za ekologiju i energiju donirali školama za rad s učenicima.

Za šest tehničkih škola iz Tuzle, Kalesije, Lukavca, Živinica, Gračanice i Banovića nabavljeno je isto toliko offgrid solarnih sistema koji će služiti za edukaciju učenika.

Trenutno je u pripremi Priručnik o OIE i EE za građevisku struku, a Priručnik za mašinsku struku i Priručnik za elektro struku.

Ove aktivnosti se realiziraju kroz projekat “Inovacije u EE i OIE za bolje prilagođavanje klimatskim promjenama i smanjenje siromaštva” (EE FAZA II) koji implementira Caritas Švicarske, u partnerstvu sa Centrom za ekologiju i energiju, u periodu od 1.10.2019. do 30.9.2021. godine uz podršku Ministarstva obrazovanja i nauke TK. (V. Rizvić – Foto: Centar za ekologiju i energiju)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here