ECDC: Većina Evrope crvena ili tamnocrvena zbog koronavirusa

Trenutno tamnocrveni dio srednje i istočne Evrope i EU. Pa i Grčka, Danska, baltičke države i zemlje Beneluksa

0
352

Na novoj mapi Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), većina Evrope je crvena ili tamnocrvena kada je u pitanju broj oboljelih od koronavirusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Naime, na ažuriranoj mapi Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti Slovenija je i dalje obojena tamnocrvenom bojom, što znači najgoru epidemijsku sliku u pogledu pandemije COVID-19. Tako je od 23. septembra.

Također je trenutno tamnocrveni ostatak srednje i istočne Evrope i EU. Grčka, Danska, baltičke države i zemlje Beneluksa također ostaju u ovoj kategoriji. Prema novom zakonu, veći dio Francuske, koji je prije tjedan dana bio gotovo potpuno crven, također je tamnocrven.

Ostale zemlje su potpuno ili uglavnom crvene. Dijelovi Italije, Španije i Rumunije, gdje je epidemijska situacija bila alarmantna prije nekoliko sedmica, su narandžasti.

U srijedu je u Sloveniji od 5.945 PCR testova potvrđeno 1.687 slučajeva infekcije koronavirusom, što je 28 posto. Širenje zaraze se stoga usporava.

Dostupan je i antivirusni lijek Molnupiravir, koji sprječava teži tok bolesti.

Od COVID-19 u bolnici se liječi 948 pacijenata, od kojih najmlađi ima 19 godina. Njih 248 treba intenzivnu njegu, a najmlađi ima 28 godina. U srijedu je umrlo devet pacijenata oboljelih od COVID-19.

Prema podacima Nacionalnog instituta za javno zdravlje Slovenije, broj aktivnih slučajeva infekcije trenutno je 24.979. Broj potvrđenih slučajeva na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana je 1.185.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here