EBU pozvao vlasti u BIH da hitno riješe problem finansiranja BHRT-a

Šef vodeće evropske alijanse javnih medijskih servisa, izrazio je u ime EBU-a zabrinutost zbog ozbiljnih prijetnji budućnosti njihovog člana BHRT-a
Generalni direktor Evropske radiodifuzne unije (EBU), Noel Curran poslao poruku vlastima bih da hitno rijese status bhrt-a
Generalni direktor Evropske radiodifuzne unije (EBU), Noel Curran

Generalni direktor Evropske radiodifuzne unije (EBU), Noel Curran, uputio je danas pismo liderima Trojke (premijeru FBiH i državnim ministrima) vezano za problem finansiranja BHRT-a.

Šef vodeće evropske alijanse javnih medijskih servisa, izrazio je u ime EBU-a zabrinutost zbog ozbiljnih prijetnji budućnosti njihovog člana BHRT-a (Radiotelevizije Bosne i Hercegovine).

“Razumijemo složenost situacije u Bosni i Hercegovini i dugogodišnje teškoće s kojima se BHRT suočava u vezi s prikupljanjem sredstava koja joj se duguju i pripadaju. Međutim, imperativ je da budemo u mogućnosti hitno pronaći dugoročno rješenje za probleme financiranja BHRT-a”, naglasio je u pismu.

Istakao je da Javni medijski servis igra nezamjenjivu ulogu u društvu u promovisanju demokratske rasprave, podržavanju društvene kohezije i jačanju javnog morala u teškim vremenima.

“Za ispunjavanje ove uloge neophodan je adekvatan i stabilan budžet. Molimo vas da pomognete u pronalaženju održivog rješenja za probleme financiranja BHRT-a i zaštitite njegovu budućnost. Zakoni koje je donijela država Bosna i Hercegovina potvrđuju da je država odgovorna za osiguranje održivog financiranja i nezavisnog rada emitera.”

Curran je izrazio spremnost da EBU doprinese raspravi na nacionalnom nivou, te ponmogne u pronalaženju rješenja za složenu situaciju finansiranja.

“U vremenima kada je ključan pristup vijestima i informacijama od povjerenja, moramo učiniti sve što je u našoj moći da zaštitimo i sačuvamo rad javnih servisa poput BHRT-a i imam povjerenja u vašu podršku po ovom pitanju”, stoji u pismu upućenom Nerminu Nikšiću, Edinu Forti i Elmedinu Konakoviću. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *