Džindić: Federacija BiH će tražiti smjenu Kopača

Energetska zajednica (EZ) uvela je sankcije Bosni i Hercegovini. Sankcije su usvojene na sjednici 17. decembra 2020. godine nakon što su bh. vlasti bile više puta upozorene da mogu snositi posljedice.

– U intervjuu za “Avaz” direktor Sekretarijata EZ Janez Kopač istakao je da je naša država napravila ozbiljne propuste u poštivanju pravila i direktiva ove organizacije.

OBMANA IZ RS

No, ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić ističe kako, iako je Kopač u pravu kada tvrdi da BiH nije poštovala pojedine direktive mnoge stvari koje je izrekao nemaju utemeljenje.

– Tvrdi da FBiH zbog neusvajanja zakona o plinu navodno ima skuplji plin. Federacija ima najjeftiniji plin u regionu, ne znam otkud mu ta informacija. Mora se prisjetiti da je on potpisnik, zajedno sa mnom, gospodinom Šarovićem i ministrom Đokićem iz entiteta RS, sporazuma iz oktobra 2016. u hotelu “Evropa” Sarajevo, zajedno sa gospodinom Ristorijem, sporazuma o usvajanju tri zakona: državnog zakona o plinu i dva entitetska zakona o plinu. Isti taj gospodin Kopač je dozvolio da RS usvoji entitetski zakon i preuzme sve ingerencije države. Dok se to nije desilo, on se nije ni oglasio – navodi Džindić.

On navodi da Kopač ima krajnje selektivan pristup prema različitim nivoima vlasti kada je u pitanju ispunjavanje obaveza koje je zadala Energetska zajednica.

– Žao mi je što Kopač kaže da je RS uradila nešto malo više ili stanje je malo bolje nego u Federaciji BiH, a ista ta RS je usvojila zakon pored sporazuma koji smo potpisali zajedno, u kojem je učesnik gospodin Kopač. Onda gospodin Kopač ne zna ni šta radi. Prvo treba usvojiti državni zakon, za šta je i potpisan sporazum. Nakon usvajanja državnog zakona, usvajaju se dva entitetska i problem je riješen. Međutim, Kopač ne može izvršiti nikakav pritisak na RS, pa onda traži da mi damo ustupak na ustupak – tvrdi Džindić.

SPORNI BLOK 7

Ističe i da Kopač nije nadležan iznositi svoje sudove o izgradnji Bloka 7 u TE Tuzla, koji je on naveo kao primjer velikog kršenja pravila.

– Postoje sudovi, postoje institucije, postoje agencija za državnu pomoć, koji trebaju tretirati to pitanje i pojasniti da li se radi o državnoj pomoći ili ne. Prije nego što se ta procedura i taj sudski spor ne završe, mislim da nije pametno unaprijed davati takve ocjene – kaže Džindić.

Federacija BiH, tvrdi on, ispunjava obaveze kada je u pitanju ulaganje u obnovljive izvore i smanjenje proizvodnje energije iz uglja.

– Ja prvi kažem da treba smanjivati proizvodnju električne energije iz termoblokova ili uglja i mi smo u skladu s tim obavili procese reorganizacije, uradili smo i nekoliko dokumenata koji su usvojeni u Predstavničkom, nažalost nisu u Domu naroda FBiH – ističe Džindić.

NEPOZNATE SANCKIJE

– Kao ministar još nisam dobio zvaničan dokument o sankcijama Energetske zajednice po kojem se mogu ravnati. Kad dobijem dokument u kojem je objašnjeno koje su sankcije, koje su vrste i koje posljedice, onda ću se po tome oglasiti i u skladu s tim preduzet ćemo korake i aktivnosti. Nisam još vidio dokument da bih mogao izreći svoj stav – kaže Džindić. (Vijesti.ba)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *