Džaferović o sastanku Predsjedništvu: Svi zainteresovani za kandidatski status

0
95

Svi učesnici sastanka svjesni su da BiH treba da što prije pokrenuti reforme na svom evropskom putu i da je potrebno raditi na reformama oko kojih postoji konsenzus.

Istakao je ovo Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, nakon prvog sastanka radne grupe o putu BiH ka Evropskoj uniji.

Naglasio je da postoji nekoliko pitanja koja ne bi trebala biti sporna i koja bi se trebala rješavati u narednim danima i sedmicama poput pitanja zakona o sukobu interesa, zakona o javnim nabavkama, pitanje implementacije preporuka OSCE-a za poboljšanje izbornog procesa, kao i pitanje uspostavljanja parlamentarnog odbora za stabilizaciju, ali i reforme javne uprave.

“Svi učesnici sastanka jasno su kazali da je potrebno što je prije moguće da se to dogodi u BiH. Želimo da se konačno pokrenemo naprijed iz tačke zastoja na svom evropskom putu”, podvukao je Džaferović.

Dodao je da su svi učesnici sastanka veoma zainteresirani da BiH dobije kandidatski status.

Ovu grupu čine predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, Željko Komšić i Milorad Dodik, predsjedavajući i dva zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, Bisera Turković i Vjekoslav Bevanda, predsjedavajući i dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović, Denis Zvizdić i Borjana Krišto te predsjedavajući i dopredsjedavajući Doma naroda PS BiH Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Nikola Špirić.

Međutim, današnjem prvom sastanku nisu prisustvovali politički predstavnici u bh. institucijama iz HDZ-a BiH.

No Džaferović je danas pozvao HDZ i njihove predstavnike u bh. institucijama da učestvuju u onome što je njihovo pravo i ustavna i zakonska obaveza.

“Ako žele reći da poštuju Ustav BiH i zakone BiH onda moraju poštovati poziv koji dolazi iz Predsjedništva BiH u instituciju BiH oni kao zvaničnici BiH.

Ako kažu da su za evropski put, podsjećam da sve ovo što radimo posljednjih dana radimo u dogovoru sa EU i zemaljama Quinte. Ako su opredijeljeni za evropski put neka pomognu da idemo tim putem”, naglasio je Džaferović.(rsa,tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here