Putinu dosta haosa u rat šalje najjačeg čovjeka

Zapadni dužnosnici vjeruju kako je Rusija reorganizirala upravljanje svojim vojnim operacijama u Ukrajini na način da su sada na čelo postavljeni generali koji imaju veliko vojno iskustvo iz rata u Siriji.

Smatra se kako je to uzrokovano lošim vojnim upravljanjem otkako je invazija na Ukrajinu počela 24. veljače. Primjerice, piše BBC, loša koordinacija dijelom je uzrokovana činjenicom da je dio postrojbi naredbe dobivao iz sasvim drugih distrikata od onih iz kojih su došli, a zamijećeni su i slučajevi dvostrukih linija upravljanja. Prema riječima jednog neimenovanog dužnosnika, ruski vojnici nikada nisu trenirani za rat u takvim uvjetima, piše Jutarnji list.

General Aleksandar Dvornikov,apovjedn zik Južnog vojnog distrikta, zadužen je, kako piše BBC, da stvari dovede u red.

– On ima izuzetno mnogo iskustva u ruskim vojnim operacijama u Siriji, vjerujemo da bi mogao poboljšati upravljanje i zapovijedanje – kazao je zapadni dužnosnik. Vjeruje da će politički ciljevi uskoro preuzeti primat nad vojnim jer Rusija mora pokazati nekakvu razinu napredovanja prije 9. svibnja, kada se slavi pobjeda u Drugom svjetskom ratu.

Zapadni obavještajci kažu pak kako su primijećene grupe koje se organiziraju kako bi krenule prema Donbasu.

– Problem je što postoji neslaganje između vojne logike, koja bi nalagala da se prikladnim vojnim taktikama zauzme Donbas, te da se nauči nešto iz dosadašnje vojne katastrofe koja Rusiju vodi u poraz. S druge strane je politički imperativ da se operacija što prije privede kraju – kazao je BBC-ev izvor.

Vjeruje se da Rusija ima nešto manje od 100 bojnih postrojbi (bataljuna) na raspolaganju za nastavak napada na Donbas. To bi trebalo biti sasvim dovoljno, no ruske se trupe suočavaju sa vrlo pametnim i neočekivano snažnim otporom Ukrajinaca na njima nepoznatom terenu zbog čega, iako su brojčano nadmoćni, trpe gubitke.

– Ako Rusija ne bude spremna promijeniti svoju vojnu taktiku i ne bude učinkovitija u korištenju oružja, teško je reći da će pobijediti, a ako do toga i dođe sigurno se neće dogoditi unutar vremenskog ograničenja koje su si zadali – smatra neimenovani dužnosnik.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *