Dvije nagrade za predstavu “Hamlet” na Pozorišnim igrama u Jajcu (Foto)

Na sinoć završenim 41. pozorišnim igrama u Jajcu publika je imala priliku pogledati najbolja domaća pozorišna ostvarenja.

Narodno pozorište Tuzla je na Igrama učestvovalo sa predstavom „Hamlet“, po tekstu Williama Shakespearea i u dramaturgiji i režiji Zlatka Pakovića.

Narodno pozorište Tuzla je nastavilo sa dobrim nizom osvajanja nagrada, pa je ansambl ovog pozorišta na jajačkim Igrama osvojilo dvije nagrade.  Nagradu za najbolju dramaturgiju je dobio Zlatko Paković za predstavu „Hamlet“.

Prema riječima žirija, Paković je je uspio složenost drame „Hamlet“ strukturisati u sažeto i moderno dramsko tkivo.

Glumac Narodnog pozorišta Tuzla, Elvis Jahić osvojio je nagradu za najbolje glumačko ostvarenje za utjelovljenje lika Hamleta.

Stručni žiri u sastavu Sulejman Bosto, Dubravka Zrnčić-Kulenović i Darko Cvijetić, donio je odluku da je najbolja predstava u cijelosti predstava „Kroz proces 10-6-93“,  autorice i rediteljice Marine Petrović Liker, u produkciji HNK Mostar. Ova predstava osvojila je i nagradu za najbolju predstavu u cjelini.

Nagrada  za najbolju muziku dodijeljena je Mirzi Rahmanoviću – Indigu, za predstavu „Kuća“, u produkciji BNP Zenica. Nagrada za najbolju scenografiju dodijeljena je Sabini Trnka za predstavu „Kuća“ Bosankog narodnog pozorišta Zenica.

Nagrada za najbolji dramski tekst savremenog autora dodijeljena je Benjaminu Hasiću za dramu „Kuća“ u izvođenju Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice.

Banjalučka glumica Nataša Perić je osvojila nagrada za najboljeg glumca/glumicu, za svoju glumačku kreaciju u predstavi „Banjaluka“ Gradskog pozorišta „Jazavac“ iz Banja Luke.

Pored dodijeljene nagrade tuzlanskom glumcu Elvisu Jahiću, nagrade za glumačko ostvarenje dodijeljene su i Zlatanu Školjiću za ulogu Saše u predstavi „Kuća“ Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Jasni Diklić za ulogu Juliane Tesman u predstavi „Hedda Gabler“ Narodnog pozorišta Sarajevo, Aldinu Omeroviću za ulogu Jurgena Tesmana u predstavi „Hedda Gabler“ Narodnog pozorišta Sarajevo, te glumačkom ansamblu Hrvatskog narodnog kazališta Mostar za kolektivnu glumačku igru u predstavi „Kroz proces 10.6.93“. (sh, np)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *