Dvije godine nakon izgradnje: Vlaga “napala” Društveni dom “Kreka” (Foto/Video)

Iz Mjesene zajednice “Kreka” apeluju za pomoć: zidovi prije nešto više od dvije godine završenog objekta – nekadašnjeg DTV “Partizana”, zahvatila je vlaga.

Vjerovatno loše urađena izolacija krova dopustila je da se prilikom topljenja snijega ili kiše voda slijeva u unutrašnjost, stvara opasna plijesan po zidovima, podu i oko instalacija za grijanje, ali i električnih.

Objekat, koji je izgrađen 1894. godine, a potom tokom posljednjeg rata devastiran i izuzet za potrebe izbjegličkih opština i skladištenje humanitarne pomoći, obnovljen je na inicijativu UG “Kreka” i uz podršku tadašnjeg Općinskog vijeća Tuzla. Svečano je otvoren  21 decembra 2020. godine, povodom Dana rudara BiH.

U Mjesnoj zajednici Kreka kažu da su alarmirali Gradsku upravu, ali da, nezvanično, iz Službe za komunalne i poslove mjesnih zajednica, koja je bila investitor gradnje Doma, tvrde da na računu nemaju sredstava za saniranje štete.

Logičnim se čini da spomenuta služba na odgovornost pozove izvođače radova, prije svega firmu “Rasimgradnja” iz Gradačca, koja je sa kooperantima obavila građevinske radove.

Obnova Doma korisne površine oko 320 kvadratnih metara, koštala je gradski budžet oko 370.000 KM, odnosno, oko 450.000 KM zajedno sa 80.000 KM sredstava Vlade Kantona Sarajevo u vrijeme premijera Edina Forte.

Ne bi se smjelo dopustiti da se Vlaga u objektu širi, jer će se “fleke” povećavati, a time i  sredstva za kasniju sanaciju.

– Održavanje zgrade “Partizana” u Kreki je tehničko pitanje onog ko njime gazduje, tj. Grad, ali ako se to ne vrši na odgovarajući način, onda je njegovo propadanje jedina izvjesna solucija – kaže Derviš Čičko, bivši predsjednik UO “Kreka” i osoba nesumnjivo zaslužna za obnovu ovog kulturno-povijesnog objekta iz vremena Austrougarske vlasti. (tl – Foto: Čitalac)

Podijeli

6 0 komentara

  1. Gospodo draga, nije ovo vlaga sa krova, već vlaga “iz tla”. Vjerovatno uslijed neprekinutog mosta između podne ploče i zidova. Osim toga negdje postoji i termički most. Temperatura i provjetravanje objekta su loši pa i ne čudi što se javlja plijesan.

  2. To znaci da oni izvodjaci radova od prije sto godina su znali bolje svoj posao nego danasnji. Steta za Dom a tako sam se obradovao da je renoviran. Znali se ko je bio projektant ove adaptacije objekta?

  3. Rasim, iz Rasimgradnje ? Ili mozda Suljo iz Souljahills ? Pa u Tuzli vec 30 godina ni ulicne sahtove ne znaju napraviti kako treba, da ne grohnu nakon godine dana…..

  4. Na “kamaru” sabrati :projektanta,investitora ,izvodjaca a posebno NADZORNOG ORGANA.,ima valjda neki GARANTNI ROK na izvedene radove???!!!!!

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *