Dvadeset i pet godina od zločina na tuzlanskoj Kapiji (Foto)

0
494
Detalj sa prošlogodišnje komemoracije na Kapiji (Foto: Arhiva TL)

Polaganjem cvijeća i vijenaca, te prisjećanjem onih koji su ubijeni na Kapiji 25. maja 1995. godine danas je obilježena godišnjica stradanja tuzlanske mladosti.

Porodice, prijatelji i delegacije grada, kantona, Federacije BiH i države su posjetile mjesto ukopa stradalih Aleju mladosti gdje su se sjetili onih čiji životi su ugašeni prije 25 godina.

Za porodice je i dalje ovo tužan dan. Iako je prošlo 25 godina s prazninom u duši i boli, sjetili su se lika, ali i djela stradalih.

Nakon Aleje mladosti, delegacije su posjetile Kapiju, mjesto stradanja, gdje su također položeni cvijeće i vijenci. Neformalna grupa građana, pustila je bijele balone u zrak, na kojima su bila imena stradalih.

Zilha Kurtalić je na Kapiji ostala bez 15-godišnje kćerke Vesne. Svakog 25. maja dolazi u Aleju mladosti, a kako godine prolaze njena bol je sve veća i veća.

“Bila je jako mlada, volila je život. Od tog dana, kada je poginula, je eto 25 godina, a bol ne jenjava. Kćerka, zet, unuka i muž, to mi je ostalo u životu i prijatelji, a podsjećanje na ovo… Ta bol ne jenjava. Ne mogu, nemam snage više, vjerujte“, kaže kroz suze Zilha Kurtalić, majka ubijene Vesne.

Na Aleji mladosti i na Kapiji mnogobrojne delegacije su položile vijence i cvijeće te odale dužnu počast nevinim žrtvama. U 20:55 će se oglasiti sirene… Za zločin na Kapiji samo je odgovarao Novak Đukić, general Vojske RS-a. Osuđen je najprije na 25 godina zatvora, a nakon poništavanja presude i novog suđenja pravomoćno je osuđen na 20 godina zatvora. Međutim novu presudu je dočekao na slobodi iskoristivši mogućnost da zbog navodnog liječenja pobjegne u Beograd gdje slobodno živi. (TL, foto: D. Zabuš)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here