Dugoročna prognoza iznenadila iskusnu meteorologinju Dunju Mazzocco Drvar

0
186

Meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar analizirala je Accuweatherove procjene za Europu s podacima koji su je iznenadili.

Podsjetimo, ljeto službeno počinje 20. juna, a prema prognozi AccuWeathera, dijelovi Europe, među kojima je i Bosna i Hercegovina, trebaju se pripremiti za velike vrućine i suše, dok drugima prijete jake oluje i šumski požari.

“Jako dugo nisam vidjela ovako unisone prognoze gdje se svi će modeli slažu oko toga kakvo će ono biti za cijelu Europu. Ovako sušan signal kao što imamo sada nikad nisam vidjela, a staža već ipak imam u ovome dosta”, kazala je Mazzocco Drvar za RTL.

Očekuje vrlo vruće ljeto, koje će prouzrokovati i probleme sa sušom.

“Dakle, očekujemo u skoro cijeloj Europi, uz iznimku britanskog otočja i malog dijela skandinavskog poluotoka iznimno veliku vjerojatnost i do 80 posto za vrlo vruće ljeto. Velika je vjerojatnost pojavljivanja opasnih toplinskih valova, a američki meteorolozi upozoravaju da bi to moglo uzrokovati probleme i na sportskim događajima koji su odgođeni zbog pandemije”, rekla je ona.

Suša u srednjoj Europi koja traje već nekoliko mjeseci se nastavlja pa će i velike rijeke imati problema s vodostajima što bi moglo dovesti i do prekida plovnih puteva prema istoku.

“Prinosi velikih žitnica su zbog suše su upitni”, smatra Mazzocco Drvar.

Suho vrijeme bi trebalo biti najizraženije u julu.

“Najsušniji mjesec najvjerojatnije će biti srpanj u kojem očekujemo i vrhunac vrućine uz najmanje jedan dugačak toplinski val”, kazala je.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here