Dugo, toplo ljeto: Gutić opet preskače vrljike!

0
1039

Sa 190 santimetara visine i 130 kilograma težine, Bego Gutić je najkrupnija figura Stranke demokratske akcije tuzlanske nahije. Pravi, pravcati sportaš! Kao bokser se pokazao na zadnjem partijskom kongresu kada je kao štićenik Mirsada Kukića zaprijetio: “Šefe, da ih razbijemo!“- predlažući fizički obračun sa Izetbegovićevom grupom. Kukić se poslije Kongresa rastao sa Izetbegovićem i osnovao svoju stranku. Bego Gutić, višestruki prvak u bacanju kamena s ramena na seoskim sportskim igrama i vašarima, više mišićima, nego moždanim vijugama, uz to i jedno vrijeme obični a onda i prvi pendrek kantonalne policije, gradio je brzu naučnu, finansijsku i političku karijeru. Tako je mišićavi Bego, uz malu pomoć njemu bliskih, postao inženjer, a onda diplomirani pravnik travničke provenijencije, što se okončava sa pravosudnim i advokatskim ispitom. Uz sve to, postao je i veoma imućan čovjek, o čemu ćemo drugom prilikom.

Usprkos rečenom incidentu, Begi je sve oprošteno i on policijsku Karijeru završava na mjestu ministra unutrašnjih poslova TK. Na krizi odnosa u SDA, nastaloj osnivanjem Kukićevog Pokreta demokratske akcije, koja je znatno smanjila broj pristalica SDA, bacač Bego sad baca drvlje ne samo kamenje na bivšeg idola i postaje premijer Vlade Tuzlanskog kantona! Mislilo se u SDA da će Bego, kao kadar Banovića, suspendovati moć Mirsada Kukića. Međutim, Bego je pokušao suspendovati Kantonalni odbor SDA i, uz već privatizovanu Vladu, privatizirati i političko odlučivanje. To je i uzrok pada njegove vlade u februaru 2018. godine kada je preuzima Kukićeva PDA!

Tako se bacač kamena s ramena toliko “zaobado” da su mu se morale otvoriti vrljike! Kako je mačku velika teleća glava, Bego je pokazao i u kampanji da bude predsjednik Kantonalnog odbora SDA, da opet bude premijer i u oba posla je doživio neuspjeh. Međutim, ostaje nejasno kako je politički i moralni gubitnik, ipak, postao predsjednik Opštinskog odbora SDA Banovića!

Vijest da se bezobrazno i nepoznato bogati stanovlasnik sada želi kandidirati za načelnika Banovića, ponovo je dovela stranačke prvake da stavljaju krompir na glavu. U stvari, želi li SDA izaći iz još jednog belaja, iz još jednog moralnog posrnuća, onda postoje načini da se iz trke za načelnika Banovića izbaci najbolji atletičar! U Banovićima se već glasno priča da niko pametan neće glasati za novog lokalnog šerifa, kakav je godinama bio Mirsad Kukić. Tim prije što se Gutić oslanja na svog vjenčanog kuma Fadila Kudumovića, direktora Rudnika „Banovići“. Jer, ko vlada rudnikom, vlada i Banovićima. U tome je bila i sva pamet i sva moć i Mirsada Kukića!

Dakle, u vrele dane dolaze vreli razgovori u vladajućoj stranci najmnogobrojnijeg kantona. Ko će se opeći! (Piše: Ekrem AVDIĆ)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here