“Držimo se Zapada i euroatlantskog puta Bosne i Hercegovine”

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez sastao se danas s predsjednikom Vlade Crne Gore Dritanom Abazovićem i ministrom unutrašnjih poslova i rukovodiocem Ministarstva odbrane Crne Gore Filipom Adžićem.

Tokom sastanka zajednički je konstatovano da su odnosi dvije zemlje prijateljski i ojačani zajedničkim vanjskopolitičkim prioritetima u pogledu regionalne saradnje i integracije u EU.

Regionalna stabilnost i rješavanje otvorenih regionalnih pitanja bile su u fokusu razgovora, gdje je naglašeno da će zatvaranje ovih tema stvoriti prostor za ekonomiju, investicije, regionalni razvoj i turizam.

Ministar Helez se zahvalio Crnoj Gori na podršci kada su u pitanju evropske i evroatlantske integracije i predložio unapređenje saradnje u oblasti odbrane i bezbjednosti i mogućnost korišćenja vojnih poligona BiH od strane crnogorskih vojnika.

U razgovorima je istaknuta izvanredna saradnja u okviru brojnih regionalnih inicijativa i potreba tješnje međusobne saradnje na projektima korisnim za obje zemlje, za cijeli region i na korist građana i Bosne i Hercegovine i Crne Gora.

Sagovornici su se složili da je jedina ispravna orjentacija naših država evropski i euroatlanski put, te da se zarad bolje budućnosti i perspektive naše mladosti, naših naroda i građana trebaju donositi ispravne odluke i održiva rješenja.

– Mi političari trebamo gledati gdje idu mladi iz BiH i vidimo idu na Zapad i zato se i mi trebamo držati Zapada i euroatlantskog puta BiH – istakao je Helez tokom sastanka dvaju delegacija.

Premijer Abazović je naglasio da su Crna Gora i Bosna i Hercegovina dvije prijateljske države čija međusobna saradnja i dobrosusjedski odnosi nemaju alternativu.

On je istakao da Bosni i Hercegovini želi postizanje šireg društvenog konsenzusa oko brojnih pitanja i da u pozitivnoj atmosferi i dijalogu, bez tenzija i teških riječi iznađe rješenja koja su održiva.

Ministar unutrašnjih poslova i rukovodilac Ministarstva odbrane Filip Adžić istakao je zadovoljstvo zbog posjete delegacije Bosne i Hercegovine ističući važnost regionalne stabilnosti i njegovanja dobre saradnje na zapadnom Balkanu.

Adžić je čestitao Bosni i Hercegovini na postignutom na putu evropskih integracija, dodajući da u tome imaju bezrezervnu podršku Crne Gore i da dvije države streme istom cilju.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar odbrane Zukan Helez sa delegacijom sutra nastavlja program posjete Crnoj Gori učešćem na sastanku MMF-a u Tivtu u statusu guvernera MMF-a za BiH.

Sastanku sa visokom delegacijom Crne Gore su pored ministra Heleza učestvovali i ambasador BiH u Crnoj Gori Branimir Jukić, šef kabineta ministra odbrane Salko Beba, desk oficir MO BiH za Crnu Goru Irena Leko i major OS BiH Dejan Vlačo, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *