Državno tužilaštvo radi na više predmeta u kojima su prijavljeni Izetbegović, Čović i Dodik

Novoimenovani glavni državni tužilac BiH Milanko Kajganić najavio je da će tužilaštvo do kraja godine podići neke od najsloženijih optužnica za kriminal i korupciju ikada.

Zainteresiranost se pojavila i za predmete koji se tiču bh. političara, piše Klix.ba.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine imenovalo je na Milanka Kajganića za glavnog tužitelja Tužilaštva BiH kao jedinog kandidata koji je i proteklih godinu dana obnašao funkciju vršioca dužnosti glavnog državnog tužitelja.

Za imenovanje Kajganića glasalo je 10 članova VSTV-a, dok su tri člana bila suzdržana.

“Fokus mog rada je u potpunosti na zakonitom postupanju. Želim da ovo Tužilaštvo bude uređeno kao i druga tužilaštvo jer mislim da samo zakon nas štiti. Ovo nije nimalo primamljiva funkcija, ali smatram da mogu da unaprijedim rad tužilaštva”, kazao je Kajganić.

O tome zašto je imenovao Dijanu Kajmaković na funkciju šefice Odjela za organizovani kriminal i korupciju, čije se ime kasnije pronašlo i na američkoj crnoj listi, kazao je:

“Ja sam kolegicu kajmaković imenovao na poziciju rukovodioca odjela imajući u vidu njeno prethodno iskustvo jer je čitav svoj radni vijek radila na opštem i na organizovanom kriminalu. Činjenica da se pojavila u određenoj komunikaciji kriminalnih grupa je nju diskvalifikovalo i ja sam preduzeo korake koje mi zakon nalaže, u tom smislu niko od nas ne zna ko je i čime povezan sa eventualnim nezakonitostima”.

Kajganić je istakao i kako nema nedodirljivih te da su i predmeti po prijavama koje su podnešene protiv političara Tužilaštvu BiH u radu, prenosi Klix.ba.

“Svi ti predmeti su kod tužilaca u radu. Moje je da obezbijedim kapacitete za tužioce da mogu nesmetano da rade. Ne mogu da utičem ni na koga da donese odluku, da mu dam rok do kojeg datuma da donese odluku, da nekoga optuži, ako tužilac smatra da nema dovoljno dokaza”, rekao je.

Televizija Face je tražila od Tužilaštva BiH podatke o tome koliko prijava je podnešeno protiv Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića i Milorada Dodika.

“Možemo odgovoriti sljedeće. U Tužiteljstvu BiH u radu je više predmeta u kojima su prijavljene osobe ili među prijavljenim osobama Izetbegović Bakir, Čović Dragan i Dodik Milorad. Izetbegović je evidentiran kao prijavljena osoba u devet predmeta, Čović evidentiran kao prijavljena osoba u šest predmeta, a Dodik u 29 predmeta. U dva predmeta otvorena je istraga”, odgovor je Tužilaštva BiH.

Istakli su kako su najveći broj prijava podnijeli građani, potom nevladine organizacije i politički subjekti, dok su u manjem dijelu predmeta izvještaje dostavile policijske agencije i institucije. (tl)

Podijeli

One comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *