Državljani BiH evakuirani iz Gaze zabrinuti: Niko da kaže tačno gdje ćemo i šta ćemo

Iz Gaze je evakuirano 36 osoba iz Bosne i Hercegovine, nakon čega su prebačeni u Kairo i smješteni u hotel, s rokom od 72 sata da napuste Egipat

drzavljani bih koji su evakuisani iz gaze zabrinuti jer ne znaju sta ce i gdje ce za sada cekaju u egiptu
Državljani BiH koji su evakuisani iz Gaze nalaze se u Kairu (Foto: Anadolija)

Građani Bosne i Hercegovine, koji su prije dva dana uspješno evakuirani iz Gaze i prebačeni u Kairo, glavni grad Egipta, u neizvjesnosti iščekuju daljne upute za povratak u BiH.

U noći sa srijede na četvrtak iz Gaze je evakuirano 36 osoba iz Bosne i Hercegovine, nakon čega su prebačeni u Kairo i smješteni u hotel, s rokom od 72 sata da napuste Egipat.

Među evakuiranim građanima BiH je i Sutka Selimović Albarawy, koja već 33 godine živi u Gazi. Ona se obratila videoporukom, koju je novinaru Anadolu proslijedila Palestinska zajednica u Bosni i Hercegovini.

Najprije je zahvalila svima koji im pomažu u teškim trenucima. Poručila je, između ostalog, kako su se nadali da će u roku od 72 sata napustiti Egipat i krenuti u BiH, no situacija je, kako je navela, neizvjesna.

– Jučer smo dobili vijest koja nas je jako potresla, a to je da nas prvo izlazi samo 14, a da ostali idu nekim drugim letom za koji se ne zna kada će biti – kazala je Albarawy.

Kako je pojasnila, problem predstavlja to što su rasporedi takvi da su razdvajaju porodice.

– U tom prvom letu treba da ide samo jedan dio porodice koja ima nepokretno dijete. Kod mene također, ide moja kćerka Dalila, njena djeca ostaju tu. Ja izlazim, ostavljam moju djecu i unučadi. To nas je jako šokiralo i pogodilo. Svi smo se digli na noge i neće niko da izlazi – poručila je Albarawy.

Dodala je kako im je naknadno rečeno da će ovi planovi biti promijenjeni te kako su iz ambasade dobili informacije kako se radi na tome, odnosno da će planovi biti promijenjeni, prenosi Anadolija.

– Rečeno nam je da će planovi biti promijenjeni i da će nešto biti riješeno. Međutim, još niko da kaže tačno gdje ćemo i šta ćemo. Koje je konačno rješenje. Mi samo želimo da znamo gdje će naše porodice – zaključila je Albarawy. (tl)

Podijeli

One comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *