Država dužna isplatiti Budimiru 60 hiljada KM odšete

Sud Bosne i Hercegovine donio je presudu, po tužbi Živka Budimira protiv Bosne i Hercegovine i Federacije Bosne i Hercegovine, kojom se tuženima nalaže da na ime naknade nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove zbog neosnovanog lišenja slobode, umanjenja opšte životne sposobnosti, povrede ugleda i časti i pretrpljenog straha, tužitelju isplate ukupan iznos od 60.000,00 KM.

Tuženi su dužni da dosuđeni iznos, sa zakonskom zateznom kamatom, počevsi od 08.06.2023. godine kao dana presuđenja, isplate u roku od 30 dana od dana prijema presude.

S obzirom da je tužitelj u svom ukupnom tužbenom zahtjevu tražio 250.000,00 KM, u preostalom dijelu, preko dosuđenog iznosa, tužbeni zahtjev u iznosu od 190.000,00 KM se odbija, kao neosnovan.

Sud BiH također je odbio tužbeni zahtjev za isplatom zakonske zatezne kamate na utvrđeni iznos za period od 19.04.2022. godine pa do 08.06.2023. godine, kao neosnovan, stoji u presudi.

Bivši predsjednik Federacije BiH Živko Budimir tužio je državu Bosnu i Hercegovinu i entitet FBiH zbog neosnovanog lišenja slobode i jednomjesečnog pritvora tokom 2013. godine.

Budimira su krajem aprila te godine, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) po naredbi Tužilaštva BiH lišili slobode, pod optužbom za krivično djelo organizirani kriminal, u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, protuzakonito posredovanje, primanje dara i drugih oblika koristi, davanje dara i drugih oblika koristi iz krivičnog zakona Federacije.

Nakon što je predmet prebačen na niži nivo, Kantonalni sud u Sarajevu 2020. godine potvrdio je raniju presudu Općinskog suda Sarajevo kojom je Budimir oslobođen svih optužbi. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *