Društvena hronika: Kraj šestogodišnje torture nad Edimom Kadićem?

ekrem avdic
Piše: Ekrem AVDIĆ, novinar i politički analitičar

Nakon što je prošlo više od pet godina otkako su dilberi iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona slavodobitno, “Senatu i narodu”, objavili da su započeli istragu za višemilionsku korupciju u Javnoj zdravstvenoj ustanovi „Gradske apoteke Tuzla“, učinjen je prvi direktni kontakt protiv osumnjičenih osoba – direktorice  JZU, Aide Nišić i njenog pomoćnika za komercijalne poslove, Edima Kadića!

Igrokaz iz tzv. „Čađave mehane“, kako narodne mase nazivaju Kantonalno tužilaštvo na čelu sa odlazećim Tomislavom Ljubićem, trajao bi još dugo, do besvijesti, da osumnjičeni Kadić nije u nekoliko navrata molio glavnog federalnog tužioca i članove Visokog sudskog i tužilačkog vijeća da postupajući tužilac, Kenan Balić, pređe sa riječi na nedjela!

Njemu je federalni tužilac naložio da za mjesec dana završi istražne radnje protiv rečenih osoba, jer je prekršen svaki razumni, zakonski rok za završetak istrage.

tuzilastvo
Kantonalno tužilaštvo Tuzla – nazire li se kraj torture nad Edimom Kadićem? (Foto: Arhiva)

Tužilac je, nakon što je advokat, Mirnes Ajanović, šef BOSS-a, rečene rukovodioce optužio za korupciju vrijednu više od 30 miliona maraka, s pitanjem koliko su uzeli za sebe, pet i više godina držao prst na čelu, vidi se trag, i došao na genijalnu ideju da treba uzeti i izjave od osumnjičenih. U zakonski raumnom roku! Jad i bijeda, ne samo pravosuđa!

Prethono, Kadiću su mimo sudskih odluka oduzeti lični i službeni lap-top, sva moguća dokumentacija, pretresani stan i službene prostorije, ispitivani mnogobrojni poslovni partneri i prijatelji, čak i rodbina. Tako je, po nalogu tužioca, maltretiran i proganjan Kadićev zet koji je bio student generacije na Elektro-tehničkom fakultetu i vlasnik malog obrta za holograme, koji se koriste na led displejima-panoima za reklamiranje proizvoda i usluga. Momak nema nikakve veze sa lijekovima i apotekama, ali je bio izložen torturi zbog koje se sprema otići u inostranstvo!

Prema Kadiću su, kako je ovaj portal u više navrata pisao, poduzete PIR, to jest posebne istražne radnje. Njegovi razgovori su prisluškivani mimo dozvoljenog datuma i to pet dana više od dozvoljenog perioda što je pismeno potvrdila i postupajuća sutkinja Ljiljana Stefanović!

Naravno, to je dio kućnog reda u „Čađavoj mehani“ koja je upadala i u elektronsku poštu potpisnika ovog teksta o čemu istragu o neovlaštenom prisluškivanju vodi Tužilaštvo ZDK.

Poslije tolikih pismenih urgencija, upućenih Visokom sudskom i tužilačkom vijeću i glavnom federalnom tužiocu, da se okonča tortura duga više od pet godina, konačno je, prije dva dana, tužilac Kenan Balić imao i lični kontakt sa osumnjičenom gospođom Nišić i gospodinom Kadićem!

Ajanovic
Imamović i Ajanović: Istraga protiv Kadića pokrenuta je onog trenutka kada je najavio kandidaturu za gradonačelnika Tuzle (Foto: Arhiva)

U stvari, prije mjesec dana je Kadiću dostavio pitanja na koja treba da odgovori kao osumnjičeni. Gospođi Nišić, tužilac je postavio samo jedno benigno pitanje koje nema nikakve veze ni sa kakvim kršenjem zakona i njenih radnih zadataka! Dakle, bilo je to pitanje forme, a ne sadržine.

– To što meni stavlja na teret je smiješno i bez ikakve logike, nešto što nema veze sa pravom i razumijevanjem osnovnih stvari u poslovanju. Zamislite, tereti me zašto sam se izborio za veće rabate od dobavljača!? Zatim, podvaljuje  poništenu skalu rabata, a ne pravu, važeću po kojoj smo nabavljali lijekova od farmaceutskih firmi. Optužuje me zašto je moj zet radio na hologramima za reklame na elektronskim panoima na kojima se reklamiralo i pet farmaceutskih firmi. Tužilac smatra da sam ja uticao na reklame, jer posluju sa JZU. Kakav je bio moj uticaj vidi se po tome da su sa nama imale manji godišnji promet nakon reklamiranja! Sve što sam usmeno izložio odgovarajući na pitanja tužioca sam i pismeno priložio. Također, u 29 posebnih priloga na više stotina stranica sam dokumentima dokazao da sam radio profesionalno i zakonski odgovorno – tvrdi Kadić.

Samo par dana prije davanja iskaza, Gradsko vijeće Tuzle je jednoglasno usvojilo Izvještaj o radu JZU Gradske apoteke Tuzla uz sve pohvale.

– Mi smo najveća i najuspješnija javna ustanova ove vrste u BiH. To nekome smeta! Takođe, direktorica Aida Nišić je prije mjesec i po dana na sjednici Gradskog vijeća javno rekla da se protiv mene vodi politički motivirana istraga. Mirnes Ajanović, vlasnik BOSS-a,  koji je javno obznanio optužbu protiv mene, već je po mojoj tužbi za klevetu pravosnažno osuđen. Ovo je potpuno politički montirani progon mene i moje porodice i to onog trenutka kad sam najavio kandidaturu za gradonačelnika Tuzle – kaže Kadić.

Svoj iskaz pred tužiocem, u pismenoj je formi i sa ogromnom dokumentacijom, Kadić poslao Visokom sudskom i tužilačkom vijeću i glavnom federalnom tužiocu. Neka se zna i da nešto od toga ne bi završilo – u ladicama Tužilaštva TK! (E. Avdić)

(Stavovi i mišljenja izneseni u ovom tekstu su isključivo autorovi i ne odslikavaju nužno stavove redakcije portala)

Podijeli

2 0 komentara

  1. Svakako da za ovakve situacije, i dosta vrlo sličnih u nizu u Tuzli, postoje uvijek banalni sitnopolitički povodi, npr. lični kapric tadašnjeg sitnog Gradonačrlikovog “većinskog političkog podvodača” M. Ajanovića, koji je zgodno uklopljen u dosta širu interesnu kriminogenu perspektivu. U protivnom, cijela stvar bi “legla” odmah po Ajanovićevom lokalizbornom neuspjehu. Ali, nije. U stvari, koliko god to na prvi pogled izgledalo paranoično, g. Edim Kadić se našao u pogrešno vrijeme na pogrešnom mjestu u JP “Apoteke”, i to čineći, u koruptivnom okeanu gradskih JP/JU, potpuno “neoprostivu” stvar: samo je radio profesionalno svoj posao za koji je plaćen u interesu svog poslodavca, tj. u javnom interesu Grada. Pomažući u okvirima svojih nadležnosti da tuzlanske “Apoteke” budu poslovno što uspješniji kolektiv, vrlo vjerovatno se nesvjesno ispriječio krupnim lobističkim interesima farmaceutskim lokalnih novobogataških interesnih sveprisutnih halki, korporativno ih sprječavajući da u potpunosti na tržištu lijekova postanu apsolutni monopolisti, kao na puno drugih slučnih mjesta. Kadićeva je jedina “inkriminizacija” što nije postao sasvim očekivani dio tala “uspješnog propadanja” “Apoteka”, te njihove rutinske prodaje bud-zašto, da bi se pokrili “nagomilani:m” gubici i “pojeo vuk msgarca”. I nekio bi tu i “dobro prošao”, kao i obično. U ovoj igri mačke i miša, u pitanju su višemilionski privatni interesi raznoraznih zainteesiranih strana, gdje je epilog uvijek isti i uvijek na štetu javnog vlasništva i istog takvog interesa. Nije potrebno biti isuviše prepametan u našem lokal-političkom zoologiju, pa ne uočiti ideju da se preko leđa g. Edima Kadića “ubiju dva zeca”: ciljano uništi i jeftino privatizira milionski biznis javnih tuzlanskih “Apoteka” i da se, usputno, politički upokoji i bivši vijećnik Kadić. Doduše, ozbiljan je problem što se tim opasnim lično-projiciranim rabotama bavi “duboka država” svojim društveno otuđenom i privatiziranom aparaturom državne prisile. Uvijek do sada bila je “uspješna”, ali svemu na kraju dođe kraj. Valjda.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *