Društvena hronika: Dr Vahid, lord od Tuzle

5
1003

Kad se korona virus počeo približavati be-ha granici, njenom stanovništvu, dobro uvježbane snage za brze intervencije već su imale uhodane mehanizme efikasnog djelovanja da narodne novce, umjesto u javno zdravlje, ulože u vlastite džepove! To je uobičajena politička djelatnost, tradicija i na njoj zasnovana teorija, da bogatog društva nema bez bogatih pojedinaca. Naravno, samo odabranih pojedinaca!

Pljačka naroda se ovaj put, za bošnjačke uvjete, odvijala u specifičnim uvjetima – mjesecu ramazanu. Trebalo je pred narodnima masama pokazati bogobojaznost, bogopoštovanje, a pred Bogom munafikluk – najveći grijeh! Zbog toga se radilo udarnički, kad je riječ o krađi narodnog novca bilo kroz respiratore, bilo kroz testove. O maskama, zaštitnim odijelima, rukavicama i vizirima da i ne govorimo. Sitna boranija! Za pljačku, mislim.

Kad je sve počelo, sarajevski egocentrizam, kao najjača duhovna palanka u nas, po cijeli dan je isčitavao već objavljene priče svjetskih eksperata za koronu virus, kao vlastito znanje! No, u praksi se pokazao sav jad i sva bijeda sarajevskog zdravstva. Organizacija i rad stručnih timova i kriznih štabova, odvijali su se bez prisustva najstručnijih doktora epidemiologa, anestetičara, pulmologa, virusologa i drugih makar bili i s međunarodnim referensama. Rezultati rada su pokazali da je svakog dana vidovita Dževahira bacala kašike! Pa što one pokažu, to i radi. Znači, bez plana i reda. Rekli bi smo skitski! Zato se uvoz respiratora u vrijednosti od 10.500.000 maraka dao naprednom poljoprivrednom proizvođaču malina iz Srebrenice, a uvoz 150.000 testova provjeren je dokazanim stručnjacima – stolarima iz firme Cubicus! Usput, kažimo da 20.000 testova košta 400.000 eura. Ostalo sračunajte!

Koliko su “postači” u mjesecu ramazanu pokrali, istražuju domaći i inostrani policijski i tužilački djelatnici. Bruka je pukla i sad se u lancu prevaranata, bezdušnika, munafika, hulja i bahatih vlastodržaca traži najslabija karika! Po svemu sudeći, tipujem da će Fikret Hodžić, vlasnik firme „Srebrna malina“ iz Srebrenice biti označen kao „neka visi Pedro!“. Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite je rezervna varijanta. Fadil Novalić će reći da je nekoliko dana bio na kursu postavljanja maske na lice i biće momak bez greške. Uostalom, on nije ni postavljen za federalnog premijera da radi odgovorno, što će reći zakonito!

I sad na ljutu političko – kriminalnu ranu sarajevske palanke, dolazi dr Vahid Jusufović, direktor Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli. U emisiji Face to face, dr Vahid u cijelu storiju dolazi kao lord od Tuzle!

U samom početnom grijehu učinjenom na sastanku direktora kliničkih centara, federalnih ministara, Agencije za javne nabavke, rečenog Solaka i premijera Novalića, dr Vahid Jusufović je rekao da svoj potpis na „sivu zonu“ nabavke respiratora neće staviti. U televizijskoj emisiji od petka iza nas, objasnio je da „siva zona „ znači ulazak u nezakonito. Sa stručnog stajališta, ne pominjući svakodnevne euforične meditacije o koroni koje su izlagali stručnjaci u šeher Sarajevu ili šeher Banjaluci, ne pominjući unutarsarajevske sukobe o lošem sistemu zdravstva, lord od Tuzle je saopštavao rezultate borbe protiv korone u Tuzlanskom kantonu, najbrojnijem u Federaciji BiH.

Dalje, dr Vahid je rekao da u UKC Tuzla imaju 51 respirator i da je to sasvim dovoljno. Sve predhodne radnje zaštite stanovnika treba obaviti kako treba, od izdvajanja posebne bolnice za zaražene korona virusom, trijažnog procesa prilikom ulaska u UKC, zaštiti medicinskog osoblja, socijalnom distancom, ličnom higijenom, do režima odnosno ograničenja socijalne pokretljivosti u čemu je posebna uloga pripadnika MUP-a i Civilne zaštite. Ukratko, u UKC su se bavili strukom, a ne muljanjem s novcem.

„Nama nisu bili važni respiratori, već struka – liječnici i medicinske sestre. Činili smo sve da nemamo nikog na respiratorima. Kad tamo dođu pacijenti, smrtnost je 85 posto“, rekao je dr Jusufović.

Mirno, bez ikakve naglašenosti da UKC ima najbolje rezultate u borbi protiv korona virusa u BiH, i da su jedina regija u svijetu koja mjesec dana nije imala niti jednog novog zaraženog, dr Jusufović je saopštio i čeinjenicu da su samo dva pacijenta preminula od korona virusa.

“Obojica su došli u UKC kao pacijenti koji nisu iz našeg kantona.Moje kolege su učinile sve da ih spase, ali bolest je bila već poodmakla“, rekao je vidno uzbuđen direktor UKC Tuzla.

Rzultati tuzlanskih ljekara u zaštiti građana od korona virusa, nisu naišli na respekt kakav zaslužuju od stručne i šire javnosti. Palanački mediji, izuzev spomenute emisije Face to face, ostali su palanački!

Pola sata nakon emisije, iz Subotice je zvao prijatelj Janoš Nemet, poznati novinar rekavši: “Vi ste tamo čudo! Vaši doktori zaslužuju svaki respekt!“. (Piše: Ekrem AVDIĆ)

Download PDF

5 Komentari

  1. Je li to onaj lord sto je kada je sjeo u politizirano zagadjenu fotelju kao prvo zabranio autobusima GSP da ulaze u krug Bolnice otezavajuci tako seljacko gradskoj sirotinji dolazak na Gradinu, a bogatijim i imucnijim gradjanima koji imaju aute
    mogucnost da i dalje prave slalome po Bolnickom krugu i zagadjuju vazduh izduvnim gasovima svojih automobila..

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here