Druga smrtna kazna u SAD u sedam dana nakon 17 godina pauze

0
170

U Sjedinjenim Državama danas je izvršena druga smrtna kazna na federalnom nivou, poslije pauze od 17 godina.

Vesli Purki prilikom hapšenja 1998. (Foto: AP)

Smrtonosnom injekcijom je pogubljen osuđenik koji je prema navodima advokata bio dementan.

Vesli Ajra Purki je pogubljen u federalnom zatvoru u Tera Hoti u Indijani, gde je u utorak izvršena smrtna kazna i nad osuđenikom Danijelom Luisom Lijem, 11 sati nakon što je prvobitno bila spriječena, prenosi agencija Asošijeted pres.

Purki je osuđen za otmicu i ubistvo 16-godišnje Dženifer Long, čije je tijelo raskomadao i zapalio. Purki je takođe u drugom slučaju osuđen na doživotni zatvor za prebijanje na smrt Meri Rut Bejls koja je imala 80 godina.

Prije pogubljenja, Purki je rekao da “duboko žali zbog bola i patnji koje je nanio porodici Dženifer Long i da duboko žali zbog boli koju je nanio svojoj kćerki”, prenosi Glas Amerike.

Posljednje riječi su mu bile “Ovo sterilno ubistvo zaista nema nikakvu svrhu. Hvala vam”. Purki je proglašen mrtvim u 8:19 ujutro po lokalnom vremenu.

Pogubljenju je prisustvovao otac Purkijeve žrtve, Vilijam Long, koji je rekao “da se nada da će Purki trunuti u paklu”.

Izvršenje kazne nad Purkijem prvobitno je bilo sprečeno odlukom okružnog sudije u Vašingtonu, ali je Vrhovni sud, kao i u slučaju Luisa Lija, glasovima konzervativne većine presudio da zatvorske vlasti mogu da ga pogube.

Oba pogubljenja su bila odložena zbog sudskih procesa koji su trajali tokom noći i jutra.

Sekretarijat za pravosuđe je na udaru kritika zbog odluke da izvrši smrtne kazne usred pandemije koronavirusa, a kritičari kažu i da je riječ o “opasnom političkom potezu” u izbornoj godini. (AP, tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here