Dr. Salkić: Bez strogih mjera zaštite moglo bi oboliti više od 19.000 osoba

0
146

Koronavirusom u BiH trenutno je zaraženo 126 osoba, a mjere prevencije kojih se moraju pridržavati svi građani mogle bi spriječiti epidemiološku katastrofu. U suprotnom, prema upozorenjima stručnjaka, u našoj zemlji do 19. aprila moglo bi oboljeti više od 19.000 osoba.Gastroenterolog i specijalista interne medicine u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli, te vanredni profesor na katedri za internu medicinu Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, dr. Nermin Salkić ilustrativno je pojasnio dešavanja vezana za pandemiju koronavirusa, sa posebnim akcentom na mjere prevencije.

Prema Salkićevim riječima, Bosna i Hercegovina nalazi se na dvosedmičnoj raskrsnici koja će naposlijetku pokazati da li ćemo u epidemiološkom smislu proći neoštećeni, ili ćemo ući u državnu pandemiju sa nesagledivim posljedicama.

Prvi slučaj zaraze koronavirusom u našoj zemlji zabilježen je 5. marta ove godine u Banjoj Luci, a ukoliko se ne budu primjenjivale preventivne mjere, Salkić upozorava da bi 19. aprila COVID-19 mogao biti registrovan kod čak 19.683 osobe.

Služeći se epidemiološkim kalkulatorom koji je prilagođen našoj zemlji, Salkić navodi da bi u vrhu epidemije u BiH 380.000 osoba moglo trebati bolničku hospitalizaciju, ukoliko se svi ne budemo pridržavali mjera koje su izrečene od nadležnih službi.

-Ukoliko bi se pretpostavke ostvarile, ogroman broj pacijenata ‘pregazit će’ zdravstveni sistem zbog čega će početi rasti smrtnost, ne samo od koronavirusne infekcije, nego i iz drugih razloga, jer ljudi i dalje dobijaju infarkt, zapetljaj crijeva i moždani udar.

Zdravstveni sistem jednostavno neće imati dovoljno ljudskih i materijalnih resursa kako bi mogao stići na sve potrebe stanovništva ove zemlje. To je upravo ono što se dešava u Italiji, te je tamo smrtnost znatno veća nego u Kini – kaže Salkić, naglasivši da jedan zaraženi u prosjeku inficira do tri osobe.

Ukoliko se dopusti razvijanje koronavirusna infekcije u punom jeku, tuzlanski stručnjak smatrai da se u našoj zemlji može očekivati više od 100.000 preminulih. (Fena)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here