Dosta je neiskorištenih vakcina u magacinima

Dosta je neiskorištenih vakcina u magacinima, kaže Košrarac. “Treba pitati ministricu Gudeljević šta zna o tome”

– Imamo statističke podatke koji ukazuju na činjenicu da imamo dosta neiskorištenih vakcina u magacinima.

“Treba pitati ministricu Gudeljević šta zna o tome”, prenosi gotovo nevjerovatan podatak za BHRT ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac.

Košarac u intervjuu “Jedan”pojašnjava kako su u Vijeću ministara informirani o tome te da su vakcine u skladištima možda i zbog problema kampanje za imunizaciju.

Vijeće ministara je smatra Košarac imalo proaktivnu ulogu u vezi nabavke vakcina, te da su na adekvatan način osigurana i uplaćena sredstva u Covax mehanizam.

„Problem je u Covax mehanizmu. Te špekulacije da Savjet ministra nije odreagovao na adekvatan način treba odbaciti. Isto tako treba reći da Savjet ministara, odnosno predsjedavajući i ministrica Gudeljević vodili značajne aktivnosti sa nadležnim entitetskim ministarstvima kada je u pitanju nabavka vakcina. Sjetimo se samo koliko je sastanaka održano. I nije tačno da je Savjet ministara imao indolentan stav. Ja odbacujem te vrste špekulacija“, govori za BHRT Košarac.

Nedovoljno aktivnosti protiv gradnje odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj Gori

Hrvatska ne odustaje od gradnje odlagališta radioaktivnog otpada na samoj granici sa BiH, a ministar Košarac tvrdi da je BiH mogla uraditi mnogo više u pokušaju da onemogući susjednu zemlju u njenoj namjeri.

„Ja ću reći potpuno otvoreno da na temelju odluke Predsjedništva Bosne i Hercegovine sve institucije su dužne da rade na implementaciji našeg cilja, a naš cilj jeste, prije svega, onemogućavanje Hrvatske za izgradnju takvog odlagališta na teritoriji Čerkezovca, odnosno Trgovske Gore i da u tom kontekstu sve institucije daju svoj potpuni doprinos“, kaže ministar Staša Košarac.

Košarac kaže kako, osim predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović, entitetskih ministrica Edite Đapo i Srebrenke Golić i njega, malo ko govori o Trgovskoj Gori. Dok, kako ističe, u Hrvatskoj svi o tome govore.

„Ja mislim da mi moramo svi jasno da pokažemo da nam je svima stalo do toga da zaštitimo zdravlje 250.000 ljudi, prirodne ljepote Nacionalnog parka Una iz jednog prostog razloga što smatramo da ovo pitanje ne treba politizovati. Ovo pitanje treba posmatrati kao pitanje, prije svega, zaštite zdravlja ljudi i okoline“, smatra Košarac.

Obavijestiti EU o hrvatskim jednostranim potezima

Poseban problem ministar Košarac vidi u tome što Republika Hrvatska često neke probleme rješava jednostrano, iako postoje potpisani sporazumi između dvije države o tim pitanjima. Tako je došlo do zatvaranja graničnih prijelaza jer je Hrvatska izvršila prekategorizaciju puteva bez da je prethodno obavijestila BiH. Zbog takvih problema, Košarac kaže kako će intenzivirati kontakte sa Republikom Hrvatskom, piše BHRT.

„Ako se nastave takve aktivnosti, prije svega ćemo obavijestiti Delegaciju Evropske unije i mislim da bi na temelju svih naših kontakata koje imamo sa Hrvatskom, trebali snagom argumenata ta pitanja rješavati. Ne vidim uopšte spora niti problema da na temelju do sada potpisanih ugovora dođe i do implementacije takve aktivnosti“, navodi Košarac.

Vladajuća koalicija radi ono što je realno moguće

Vlast na nivou BiH Staša Košarac ne smatra koalicijom, već vlašću sastavljenom od izbornih pobjednika. Takav koncept vladanja smatra najboljim. Apelira da nakon svakih izbora vlast bude sastavljena od izbornih pobjednika, legitimnih izbornih pobjednika u Republici Srpskoj i u Federaciji Bosne i Hercegovine.

„Naravno da postoje uvijek neka otvorena pitanja, pitanja oko kojih se ne možemo složiti. Postoje pitanja o kojima pričamo da bismo se složili. Naravno, svi imamo svoje političke ciljeve, političke ambicije, političke stavove, ali mislim da smo obezbijedili format da ta vlast funkcioniše. Istina je da opozicija često kritikuje, ali mislim da je potpuno prepoznatljivo da radimo ono što je realno moguće“, govori za BHRT ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *