Dosije/Ljevica u BiH: Rogovi veliki – vreća mala!

Složiti rogove znači iskoristiti istorijsku šansu za pobjedu nad „banditskom vlašću“. Ta pobjeda je neminovna za opstanak bosanskog društva i hiljadugodišnje države

6
460
ekrem avdic
Piše: Ekrem AVDIĆ, novinar i politički analitičar

Nedavno je na dva javna nastupa eks-predsjednik be-ha komunista, dr Zlatko Lagumdžija, retorički bio nevjerovatno iskren i direktan. Povodom dvogodišnjice osnivanja Socijaldemokrata BiH, sudionicima svečanosti održanoj u tuzlanskom hotelu „Melain“, video linkom je u desetominutnom obraćanju, među ostalim, rekao: “Sve građanske stranke se trebaju ujediniti da bismo smijenili ovu banditsku vlast!“. Isto je ponovio i kod Hadžifejzovića u Centralnom dnevniku.

Dakle, demokratija, jednakost, pravda, socijalna sigurnost, sistem vrijednosti, kultura, tradicija, vjekovni način života i sve druge vrijednosti građanskog društva u nas su devastirane. Polovina građana živi ispod ili na ivici životnog standarda pa se po tome, zajedno sa Srbijom i Kosovom, ne nalazimo na evropskoj ljestvici kvaliteta života već smo u zlatnoj sredini siromašnih zemalja Azije i Afrike.

Korupcija i kriminal su postali način vladanja narodom, način obavljanja javnih poslova zakonodavne, sudske i izvršne vlasti pa je i školski sistem, naročito visokoškolski, postao mjesto falsifikovanja diploma što je najveći zločin prema mladima. Sve je to dovelo da imamo i pravi egzodus pametnih, mladih ljudi koji bolji život traže dijelim svijetom. Dakle, imamo društveni ambijent koji je sjajna prilika da građanske političke stranke rezultate „banditske vlasti“ pretvore u svoj politički kapital na kojem će ostvariti preuzimanje svih nivoa vlasti i započeti izgradnju boljeg društva i države zadovoljnih građana. Ipak, građanske i lijeve stranke su već dvije decenije u stalnoj opoziciji! Zašto je to tako?

Lične sujete

– Građanske stranke, dakle i stranke, uslovno rečeno, ljevice, imaju skoro identične programske ciljeve vezane za izgradnju pravednog društva jednakih, slobodnih i zadovoljnih građana. Razlike su neznatne i uglavnom formalne prirode. Kad saberemo izborne rezultate svih nivoa vlasti, onda ovaj građanski blok ima veliku snagu od skoro pedeset posto glasova u Federaciji, a nešto manje u Republici Srpskoj. Međutim, to je raštrkana snaga i problem je naći zajednički imenitelj, problem je stvaranje građanskog bloka kao snazi koja jedina može srušiti rušilačku nacionalističku oligarhiju, čiji je jedini cilj nezakonito bogaćenje, pljačka vlastitih naroda koji samo što ne skapavaju od gladi. Dakle, vođe građanskih stranaka moraju se odreći ličnih sujeta, malih egoističnih interesa u interesu građana, veli Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP BiH.

Umjesto jačanja, još za vrijeme šefovanja dr Zlatka Lagumdžije, iz SDP je izašao Željko Komšić i formirao Demokratsku frontu. Nedavno je Lagumdžija rekao kako je, ako je išta radio pogrešno, onda je to “da sam proizvodio loše kadrove“. Tako je zarad pijuna Bećirovića, Nikšića, Mašića i Magazinovića žrtvovao kraljicu – Željka Komšića! Dogodilo se i to da mu na rastanku sa SDP, njegov kadrovski škart, Jasmin Imamović, kaže: “Ti si Lagumdžija veće zlo od genocida u Srebrenici!”. Samo tri mjeseca ranije, javno ga je izljubio zbog toga što su esdepeovci u federalnom parlamentu izgurali odluku da se Tuzli daje godišnja nadoknada za zagađenje od pet miliona maraka!

Razgradnju SDP nastavili su pijuni tako što su iz Partije, bez ikakvog statutarnog ili programskog osnova, već bahato i siledžijski istjerali bivšeg predsjednika Lagumdžiju, dr Ivu Komšića, Miru Lazovića, dr. Šanu Mesihovića, Zorana Mikulića…a kasnije mr. Envera Bijedića, predsjednika KO SDP Tuzla, Žarka Vujovića, dr Zlatka Ercegovića, dr Edina Delića, dr Aleksandra Vujadinovića, Husejna Tokića, Melihu Bijedić…Dakl, jeokupno rukovodstvo najjače kantonalne organizacije. Formirano je novo na čelu sa kvlifikovanim bravarom, Slađanom Ilićem! I to nije sve!

Smjehotresna istraga

Zbog golemog uticaja na rad Kantonalnog tužilaštva TK, koga ima Jasmin Imamović, započela su dva montirana politička procesa protiv smijenjenog rukovodstva koje je formiralo novu političku stranku Socijaldemokrati BiH. Smiješna optužnica protiv mr. Envera Bijedića u vezi afere Poslovno-stambene zgrade „15.maj“, čime se Tužilaštvo umiješalo u politiku, rezultirala je suđenjem koje još traje.

Uz to, smjehotresna istraga tuzlanskog tužilaštva u vezi dodjele posla novih šest bušotina Rudnika soli Tuzla još traje iako nije utvrđena nikakva odgovornost Bijedića u vezi procesa dodjele posla najpovoljnijoj firmi. Uskoro će posao biti i završen, a „umnoj patnji nestasali“ tužilac još „istražuje“.

SDP spao na Nikšića dok su kvalitetniji kadrovi istjerani iz Partije (Foto: Arhiva)

Cilj montiranih tužilačko-sudskih političkih procesa, organizatori su vidjeli u opasnosti od Socijaldemokrata BiH koja im prijeti preuzimanjem liderske pozicije u „tvrđavi socijaldemokratije“, umjesto da novu stranku vide kao partnera na prostoru ljevice! I zaista, na prvim lokalnim izborima, prije dvije godine, Socijaldemokrati su osvojili 21 hiljadu glasova u Tuzlanskom kantonu, dok je SDP izgubio 40 posto glasova u odnosu na predhodne izbore! Dakako, drastičan pad glasova nije samo u snazi nove stranke, već i u višegpodišnjim kriminalnim radnjama Imamovića i saradnika, ali i s njima povezanih javnih i privatnih poduzeća čije prijave leže u „donjim ladicama“ Tužilaštva. Samo za prošlu godinu je neotpakovano 960 krivičnih prijava! Katastrofa, sumrak tužilaštva.

No, vratimo se rečenom potpredsjedniku SDP, Vojinu Mijatoviću. Naime, pitao sam ga i da li je došlo vrijeme da se, nakon četerdeset godina, nakon dr Durakovića, dr Lagumdžije i Nikšića na čelu SDP nađe neko ko nije Bošnjak? Mijatović je vješto izbjegao direktan odgovor: “Nije bitno ko je na čelu SDP ili neke druge stranke, iz kojeg je naroda, već je bitno da li dodijeljenu ulogu kvalitetno i u potpunosti ostvaruje“.

Mijatovića na čelo SDP

U krugovima bliskim ljevici, sve glasnije se priča da aktuelno rukovodstvo SDP nema minimum mislećih ljudi, da se birokratizovalo, da je mnogima dupe dvije decenije zalijepljeno za skupštinske klupe, da nema ni znanja ni volje da zaustavi pad Partije, da nema nikakvu saradnju sa građanskim strankama, te da su neizbježne promjene na vrhu. Mnogi esdepejci, s kojim sam razgovarao, u Vojinu Mijatoviću vide skorog predsjednika Partije. U njemu, kao saradnika i koalicionog partnera koji ima smisao za saradnju na opšte dobro, vide i druge stranke građanske orjentacije.

Mijatović: Mnogi ga vide kao lidera budućnosti (Foto: Internet)

– Nije moje da se miješam u kadrovsku politiku drugih stranaka, pa i SDP-a. Ali, bih volio da Vojin bude na čelu SDP, zbog njegove otvorenosti i želje da se građanske stranke, bar za početak, ponašaju prijateljski među sobom što je predpostavka dublje i šire saradnje, predizbornih i postizbornih koalicija. S druge strane, Vojin dolazi iz Banjaluke što je od izuzetne važnosti za jačanje socijaldemokratije u manjem be-ha entitetu. Socijaldemokrati BiH već uveliko se pripremaju da daju doprinos izgradnji građanske platforme s koje bi krenuli na opšte izbore iduće godine. Kao i Vojin, smatram da treba prevazići sujete stranačkih predsjednika ako mislimo da na izbore izađemo u udruženim, a ne pojedinačnim formatima. Mi ćemo učiniti sve za okrupnjavanje građanskog političkog fronta, kaže predsjednik Socijaldemokrata BiH, mr. Enver Bijedić.

Dakle, trenutno stanje be-ha ljevice je da su rogovi veliki, a vreća je mala. Složiti rogove znači iskoristiti istorijsku šansu za pobjedu nad „banditskom vlašću“. Ta pobjeda je neminovna za opstanak bosanskog društva i hiljadugodišnje države. (Piše: Ekrem AVDIĆ)

(Stavovi i mišljenja izneseni u ovom tekstu su isključivo autorovi i ne odslikavaju nužno stavove redakcije portala)

6 Komentari

  1. Nista od Mijatovica, vec ce se naci neki “hadzikadic” da sprijeci Srbina, kao sto je uradjeno Bogicu Bogicevicu….Vojin ce biti glavni u SDP kad doticna stranka postane marginalni igrac kantonalne lige, predvidjam za dvije godine …

      • Bravo, Doe! Ja to trubim 20 godina, vrijeme je za neki lokalni “Mozemo” kao sto Zagrepcani napravise, pa makar ga nazvali i ‘Moremo”

  2. Samo takva, ujedninjena snaga, može nešto promjeniti. Dok se to ne desi moramo šutjeti i trpiti ov iživljavanje nacionalista koji će nas odvesti u ponor a možda i u neke nove ratove.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here