Đonlagić: Zaključci Narodne skupštine RS protivustavni i pravno neprovodivi

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dženan Đonlagić je, komentirajući zaključke Narodne skupštine Republike Srpske, danas u Sarajevu izjavio da on nema nikakve dileme da su doneseni zaključci entitetskog parlamenta protivustavni, jer „entitetski parlament apsolutno nema nikakvu nadležnost da se bavi pitanjima koja su isključivo u nadležnosti institucija BiH, državnog nivoa“.

– Oni su pravno neprovodivi, ali šalju određenu političku konotaciju i političku poruku, a to je da dirigovanje ovih zaključaka i politike koju vode SNSD-e i Milorad Dodik je nešto što je dirigovano iz Beograda. Ja nemam nikakve dileme da kriza koja je na relaciji Priština-Beograd, gdje u dogledno vrijeme političko rukovodstvo Srbije, pod palicom Aleksandra Vučića, će se dovesti u situaciju da mora donijeti odluku vezano za priznavanje nezavisnosti Kosova – naveo je Đonlagić.

Dodao je da u ovom trenutku „političko rukovodstvo Beograda želi da prelije krizu na područje Crne Gore i Bosne i Hercegovine“.

– Svjedoci smo u posljednjih nekoliko dana pokušaja destabilizacije prilika u Crnoj Gori, a ovo je sada jedan pokušaj destabilizacije političkih prilika i urušavanja državnih institucija i u BiH – smatra Đonlagić.

Kaže da, s tim u vezi, ti zaključci idu „u tom političkom kontekstu, imaju tu vrstu političke poruke“.

– Ali, s aspekta onoga što je pitanje konstitucije i sastava Ustavnog suda BiH, to je nešto što apsolutno nema nikakve veze s entitetskim parlamentima. Nema veze ni s državnim parlamentom, zato što je pitanje konstitucije i sastava Ustavnog suda BiH, pitanje Općeg mirovnog sporazuma za BiH i pitanje samog Dejtonskog Ustava. Dakle, Ustavni sud i njegova konstitucija, njegov sastav je pitanje Dejtona i ukoliko se krene u takozvano raspakivanje te konstitucije i sastava Ustavnog suda BiH, onda se narušava i mir u BiH, narušava se Dejtonski mirovni sporazum – istaknuo je Đonlagić.

Napomenuo je da sam sastav trojice stranih sudija u Ustavnom sudu BiH, što se pokušava ovdje problematizirati, nije u nadležnosti institucija BiH, nego je u nadležnosti Evropskog suda za ljudska prava, odnosno direktno predsjednik Evropskog suda za ljudska prava se bavi imenovanjem stranih sudija u Ustavnom sudu BiH.

Poslanici stranaka sa srpskim predznakom u Narodnoj skupštini RS usvojili su sinoć osam zaključaka, kojima entitetski parlament, između ostalog, obavezuje predstavnike RS-a u institucijama BiH da predlože u Parlamentranoj skupštini BiH usvajanje zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH.

Također, obavezali su predstavnike RS-a u institucijama BiH da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH i njegovog stupanja na snagu te poništenja sporne odluke Ustavnog suda BiH o poljoprivrendom zemljištu. (Fena, tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *