Dom zdravlja: Prezentovani stikeri za onkološke i hematološke pacijente (Foto)

Bitan podatak koji je naveden na press konferencije je taj da se radi o dobrovoljnoj saglasnosti onkoloških i hematoloških pacijenata, uz potpis izjave, nakon čega se stiker i distribuira na zdravstvenu legitimaciju

Utvrđeni su svi zakonski kriteriji za dodavanje stikera na zdravstvene knjižice onkoloških i hematoloških pacijenata, koji pripadaju Domu zdravlja Tuzla i gdje ostvaruju svoja zakonom određena prava na zdravstvenu zaštitu, rečeno je na danas održanopj konferenciji za novinare Doma zdravlja “Dr. Mustafa Šehović” Tuzla.

Stikeri koje će imati pomenuti pacijenti omogućit će bržu i efikasniju zdravstvenu zaštitu za njih, posebno kada se zna da je i stigmatizacija javnog iznošenja vrste bolesti, uvijek imala nelagodu za same pacijente.

Donesena je i pravosnažna pravna odluka kojom se utvrđuju tačna prava pomenutih pacijenata. Ona se odnose prije svega na pravo prioriteta onkoloških i hematoloških pacijenata, prilikom ostvarivanja zdravstvenih usluga isključivo i samo u Službama Javne zdravstveno-nastavne ustanove Dom zdravlja „Dr Mustafa Šehović“ Tuzla.

Pravo prioriteta  pacijenti će dokazivati uvidom u zdravstvenu legitimaciju, lijevi gornji ugao gdje će biti zaljepljen stiker, a medicinsko osoblje je već upoznato sa tim tako da će se ublažiti „nelagoda“ obraćanja i ukazivanja na to o kojoj bolesti se radi.Samim tim svakom onkološkom i hematološkom pacijentu garantuje se pravo  na samoodlučivanje i povjerljivost podataka o njegovom zdravstvenom stanju.

Evo Šta je na Instagramu ovim povodom objavio Mirza MUSTAFAGIĆ

Bitan podatak koji je naveden na press konferencije je taj da se radi o dobrovoljnoj saglasnosti onkoloških i hematoloških pacijenata, uz potpis izjave, nakon čega se stiker i distribuira na zdravstvenu legitimaciju.

Ova kao i prethodne incijative organizacionog odbora je finalizirana uz sveobuhvatnu akciju svih relevantnih faktora kako bi se poboljšao status i zdravstvena usluga prema onkološkim i hematološkim pacijentima, na svim nivoima zdravstvene zaštite.

Kako je rečeno svaka dobra ideja ma odakle došla da se na bilo koji način poboljša zdravstvena usluga prema pacijentima a na opšte zadovoljstvo svih, bit će uvijek podržana i ono najvažnije i realizovana u skladu sa mogućnostima.Ovo se odnosi i na ostale kategorije pacijenata koje imaju specifične potrebe kada su u pitanju zdravstvene usluge.

Rečeno je između ostalog na održanoj press konferenciji na kojoj su se novinarima obratili: prof. dr Samir Mačković, direktor ustanove, dr.Snežana Hrustić, šef u Centru sa ambulantama i mr.sc.Nedim Osmanović, predsjednik organizacionog odbora, saopćeno je iz Odjela za odnose s javnošću Doma zdravlja Tuzla.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *