Dokumentarni film ‘Sloboda’ otvara 9. Tuzla Film Festival

Dokumentarni film ‘Sloboda’ rađen u produkciji RSD Sloboda, Magic Factory i Eventus, otvorit će 9. Tuzla Film Festival koji će ove godine zbog epidemiološke situacije vezane za virus Covid 19 i sigurnosti građana biti održan u online formatu i to u periodu od 16. do 20. oktobra 2020. godine.

Film ‘Sloboda’ je priča o stotinu godina postojanja Radničkog sportskog društva Sloboda iz Tuzle i njihovim klubovima. U toku svog postojanja RSD Sloboda je dala sportistu stoljeća BiH, Mirzu Delibašića, i sportistu stoljeća Grada Tuzla, Zlatana Saračevića.

U filmu preko 70 govornika, sportista i sportskih radnika priča o rezultatima, preprekama i uspjesima ovog društva. Film će se moći pogledati preko online platforme Shift72 koju su do sada koristili festivali poput Kana, Berlina, Roterdama kao i SFF-a, a sve informacije o načinu gledanja filmova moći će se dobiti preko www.tff.ba.

Putem ove platforme pored filmova gledaocima će biti omogućen pristup i pratećim sadržajima, kao što su predavanja i razgovori sa filmskim radnicima. Također, pored master classova koje će držati stručnjaci iz filmske industrije za ograničeni broj učesnika bit će organizovane i “Zoom konferencije” koje će biti dostupne većem broju zainteresiranih profesionalaca koji žele da saznaju sve novine vezane za film, produkciju, distribuciju i sl.

Ove godine su Tuzla Film Festival i Mostar Film Festival, uspostavili međusobnu suradnju, te zajednički nastupaju u pogledu prikazivanja filmova, kao i razmjene gostiju. Gosti Tuzla Film Festivala ove će godine imati priliku nakon boravka u Tuzli posjetiti Mostar, kao i obrnuto, te ostvarivati nove kontakte u filmskoj industriji na dvije lokacije.

Svečano otvaranje festivala održat će se u Narodnom pozorištu Tuzla 16.10. u 20:00 sati otvaranje će se moći pratiti online. Filmovi za javnost na online platformi bit će otvoreni 17.10. od 10.00 sati i moći će se pogledati do kraja festivala, saopćeno je iz Tuzla Film Festivala. (am)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *