Dokazi o organizovanoj pedofiliji u Srpskoj pravoslavnoj crkvi stigli u Brisel

Bivši đakon Bojan Jovanović razgovarao je jučer sa predstavnicima Evropskog parlamenta o organizovanoj pedofiliji u Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) i uskraćivanju zaštite i podrške žrtvama.

Kako piše beogradski Danas Jovanović je ukazao da je zbog pandemije koronavirusa razgovor sa predstavnicima Evropskog parlamenta koji su zaduženi za ljudska prava obavio putem video-konferencijske veze.

“Predstavnicima EP dostavili smo dokaze o svim slučajevima pedofilije u crkvi, koji godinama unazad zavređuju pažnju javnosti, a na koje nadležne institucije uporno šute. Oni su iskazali interesovanje da se pitanje procesuiranja organizovane pedofilije i zaštite žrtava od strane sistema uključe u izvještaj o napretku Srbije ka Evropskoj uniji kada su u pitanju ljudska prava, prava na slobodu vjeroispovesti, reforma pravosuđa i borba protiv organizovanog kriminala”, kazao je Jovanović.

Kako navodi, EP je obavješten da u okviru SPC postoji dobro organizovana pedofilska grupa, “ali da je sinergija crkve i vlasti na čelu sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem otišla tako daleko da država više pita crkvu nego što svojim zakonima i pravilima uređuje rad te vjerske organizacije”.

Jovanović je evropskim parlamentarcima ukazao i na to da SPC ima jak utjecaj u cijelom regionu.

“Zloupotrebom božanskog mandata, SPC pokušava da se abolira i od pojedinačnih zločina, ali i od učešća u dešavanjima koji su obilježeni mnogim krvavim zločinima na ovim prostorima. U cijelom regionu je SPC postala monstruozni konstrukt čiji rad je daleko od božanskog poslanja već je sveden na želju za moći i bogatstvom, hazardsku mitomaniju i psihotični dogmatizam. Vlast Aleksandra Vučića tom destruktivnom kultu daje vjetar u leđa. Žrtve se moraju sačuvati od zaborava, moraju se osnažiti da što više govore, moraju se detaljno istražiti svi zločini SPC, koja zbog istih mora biti adekvatno kažnjena”, navodi Bojan Jovanović.

Beogradski list podsjeća kako Jovanović godinama ukazuje na pedofiliju i druge malverzacije u crkvi, a 2015. je u javnost izašao s tvrdnjama da ga je vladika Kačavenda seksualno uznemiravao i tražio da mu dovodi dječake.

Bio je i jedan od šest tužitelja pred Visokim sudom u Londonu protiv SPC zbog pedofilije i seksualnog zlostavljanja koje se dešavalo u Srbiji, BiH i Hrvatskoj. Tužba u međuvremenu nije usvojena. Nedavno je objavio knjigu “Ispovjest kako smo ubili boga”, koja, između ostalog, govori o tome kako crkva zastrašuje i ubija žrtve pedofilije uz pomoć države. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *