Dok građani okreću ražanj grupa aktivista iz Tuzle se bori za bolji život (Foto)

Grupa građana predvođena Sindikatom solidarnosti Tuzlanskog kantona danas se tradicionalno okupila u Tuzli. Na Prvi maj ispred spaljene zgrade SodaSo poručili su da nije vrijeme za slavlje, već borbu za bolji život.

Tek manja grupa aktivista danas se okupila ispred simbola masovnih demonstracija iz 2014. godine. Loš odziv građana pokazao je da je mnogima ipak do okretanja ražnja i uživanja u prirodi, a ne borbe za poboljšanje radničkih prava što i jeste suština Međunarodnog praznika rada, piše Klix.ba.

“Na izletištima je danas masa ljudi koja okreće ražanj i roštiljaju. To je naš mentalitet i mi volimo to, ali ja ne znam šta mi slavimo. Izgleda da slavimo to što smo najkorumpiranija i najsiromašnija zemlja, što nam odlaze mladi i što su nam pogažena sva ljudska i radnička prava. Prema mom mišljenju, nije vrijeme za slavlje i upravo zbog toga tradicionalno organiziramo prvomajske proteste”, kaže nam predsjednik Sindikata solidarnosti TK Sakib Kopić.

Da građani više vole roštiljati nego se okupiti na protestima u borbi za bolje sutra, mišljenja je i Desanka Đorđievska koja je svoj radni vijek provela u Hotelu Tuzla. Sumnjive radnje, odnosno sporna privatizacija ovaj nekada respektabilan hotel su zavile u crno, a radnici su ostali na ulici. Nisu se pokolebali, već su se borili za ono što im pripada.

“Radnici Hotela Tuzla su se razišli i više se ne zna gdje je ko. Mnogi su dobili otkaz, otišli su u bijeli svijet, neki su i dalje na bioru, a određeni broj je nažalost preminuo. Voljela bih da se vrate nekadašnja vremena, jer sve ovo što nam se danas dešava je beznačajno. Danas zaista nema razloga za slavlje, već za borbu za bolje sutra”, smatra Đorđievska.

Za sve okupljene na današnjem mirnom protestnom skupu u Tuzli pripremljen je i prigodan obrok. Na kraju su se razišli u nadi da će u Bosi i Hercegovini doći ljepši i svjetliji dani jer to, kako su zaključili, ova država itekako zaslužuje.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *