Dogovor o radu privremene istražne komisije za stanje u pravosuđu

Privremena istražna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH danas je u Sarajevu usvojila program rada, u kojem su navedena i konkretna pitanja kojima će se Komisija baviti s ciljem utvrđivanja sistemskih problema u oblasti pravosuđa.

Dogovoreno je da Istražna komisija zakaže i obavi javna saslušanja o nabavci respiratora tokom epidemije virusa korona koje su izvršila preduzeća “Srebrena malina” i “Medietik”, slučajevima “Pandora” i “Potkivanje”, te smrti Davida Dragičevića i DŽenana Memića, političkim pritiscima na nosioce pravosudnih funkcija, kao i o privatizaciji i oblasti stečajnih postupaka.

Predviđeno je da Komisija u toku svog rada obavi razgovor i sa nosiocima najviših pravosudnih funkcija u BiH, odnosno sa predsjednikm Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Milanom Tegeltijom, glavnim tužiocem u Tužilaštvu BiH Gordanom Tadić, te predsjednikom Suda BiH Rankom Debevecom.

Alma Čolo iz SDA ocijenila je da je rad Komisije već dao određene rezultate, ali smatra da se od nosilaca visokih pravosudnih funkcija neće mnogo saznati o predmetima kojima će se ova privremena komisija baviti.

Podsjećajući da u radu Privremene istražne komisije ne učestvuju predstavnici HDZ-a BiH i SNSD-a, ona je upozorila na problem usvajanja u Parlamentarnoj skupštini BiH rješenja koja predloži Komisija budući da ove dvije stranke učestvuju u parlamentarnoj većini u Predstavničkom domu i imaju većinu u Domu naroda.
Na prijedlog predsjedavajućeg Komisije Damira Arnauta, na iduću sjednicu, čiji će termin naknadno biti usaglašen, biće pozvani direktori Agencije za javne nabavke BiH i Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

Podržan je i Arnautov prijedlog da se kao svjedoci pozovu sudija Suda BiH Branko Perić, sudija Okružnog suda u Banjaluci Milan Blagojević, te Faris Vehabović, sudija u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu u ime BiH.

Zaključeno je da članovi Privremene istražne komisije do iduće sjednice mogu dostaviti prijedloge za javna saslušanja.

Član Komisije Branislav Borenović, iz PDP-a, smatra da ovo privremeno radno tijelo treba da se pozabavi javnim nabavkama u vrijeme epidemije virusa korona, pa je na njegov prijedlog usvojen zaključak da se od Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ zatraže detaljni podaci o nabavci respiratora, odnosno medicinske opreme koje su tokom epidemije uvezla preduzeća “Medietik”, “Srebrena malina” i “Balkan global”.

Takođe, na Borenovićev prijedlog, usvojen je i zaključak da se od UIO zatraži detaljna informacija o svim donacijama koje su stigle u BiH od 15. marta do 31. maja, uključujući i donatora, količinu donacije, vrijednost i krajnjeg korisnika.

Arnaut je najavio da će prvi razgovori, odnosno javna saslušanja početi u julu, a da će se uporedo sa ovim raditi na prikupljanju potrebne dokumentacije.

“Nastojaćemo do decembra da okončamo ove aktivnosti kako bi do juna iduće godine imali formulisane zaključke i akte koje ćemo predložiti parlamentu”, dodao je Arnaut.

Naredna sjednica Privremene istražne komisije trebala bi da bude održana krajem juna ili početkom jula, o čemu će javnost biti naknadno obaviještena.

Članovi Komisije su Damir Arnaut, predsjedavajući, Zukan Helez, Mirjana Marinković Lepić, Zlatan Begić, Alma Čolo, Dragan Mektić, Branislav Borenović i Mira Pekić.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *