Dodikov kabinet: Ikona nije ukradena, porodična je!

Ikona Svetog Nikole, koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu, nije ukradena i spada u red porodičnih osveštanih ikona, saopšteno je iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Salve izmišljotina i neistina uslijedile su nakon pogrešne početne medijske prezentacije da je riječ o ikoni koja je dio kulturne baštine i nacionalno blago, što nigdje nije ustanovljeno.

To potvrđuje i činjenica da ni sedam daana nakon uručenja poklona nema potvrde da se ikona nalazi na listama nestalih ikona, niti da je ko potražuje, ili da je dio bilo čije kulturne baštine, ali urpkos tome širenje neistina u javnosti se nastavlja, istakli su iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Iz kabineta su naglasili da poklonjena ikona ima svoju tržišnu vrijednost, ali njena vrijednost se, prije svega, ogleda u tome što je riječ o osveštanoj pravoslavnoj ikoni velikog sveca, što je svakom hrišćaninu veoma poznato.

– Nakon što je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik uručio poklon šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu, u javnosti su izneseni brojni netačni navodi i lažne optužbe od pojedinih medija, takozvanih eksperata, visokih zvaničnika BiH, pa čak i pojedinaca iz Republike Srpske. Niko i ništa, a najmanje gnusne neistine ne mogu pokvariti bratske odnose dva pravoslavna naroda, kao ni odnose člana Predsjedništva i političkog rukovodstva Rusije – poručili su iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Ili ovi iz kabineta ne znaju ili se prave mutavi: pa Ukrajina je zvanično zatražila da se ikona vrati, tražeći od BiH da se istraži kako je dospjela u BiH.

Saopštenje iz Dodikovog kabineta ne može se dručkije tumačiti nego kao posipanje pepelom, odnosno, kao pokušaj umanjenja političke štete izazvene uručenjem Sergejhu Lavrovu ikone za koju Ukraji9na tvrdi i dokazuje da je vlasništvo te države. (k, tl)

Podijeli

One comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *