Dodik: Za svaku akciju tužit ćemo Schmidta njegovoj zemlji!

Bosanskohercegovački entitet Republika Srpska zalaže se za dosljedno poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava Bosne i Hercegovine što očekujemo i od ostalih aktera u BiH – kazao je danas član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider SNSD-a Milorad Dodik.

Zatražio je da se poštuje Ustav BiH onako kako je napisan bez slobodnih tumačenja koji su doveli BiH u ćorsokak, dodajući da je RS posvećena očuvanju mira, stabilnosti i ustavnog poretka i to ne znači razvlaščivanje nego jačanje patriotizma te je kazao da nemaju namjeru destabilizirati BiH.

– Ni jedan nametnuti akt visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH nije legalan niti su legalni zakoni i akti institucija vlasti zasnovani na takvim odlukama. U tim odlukama imali su podršku inkvizicijskog suda – Ustavnog suda BiH – ustvrdio je Dodik.

Kaže da RS pokušava aktivnostima ispraviti zloupotrebe iz prošlosti jer je izgubljena nada da će to učiniti političko Sarajevo ili međunarodna zajednica.

– Oni su nastavili s razvlaščivanjem RS-a i stvaranjem uvjete da ona jednog dana nestane, pokušavaju napraviti atmosferu kojom će krađom očuvati postignute privilegije i to je destabilizirajuće za BiH. Iz RS-a nije došla ni jedna ratnohuškačkih izjava, ali mnogo takvih došlo je iz Sarajeva – tvrdi Dodik.

Napominje da su drugi rušili Ustav BiH pa je država dovedena u najveću institucionalnu krizu jer za njih, kaže Dodik, stabilnost i napredak u BiH znači ustavna BiH, a ne projektirana BiH izvana.

Ponovio je da BiH nema visokog predstavnika, dodajući da je njegov ured samoprozvana institucija što su , navodi, potvrdile i dvije od pet članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih unija koje su takav stav iznijele na jučerašnjoj sjednici kada se razgovaralo o BiH.

– Od jučer svaka njegova akcija značit će da će Republika Srpska tužiti Christiana Schmidta u njegovoj zemlji. Ako nije prepoznat u rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a onda ne može biti prepoznat ni ovdje – zaključak je člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Vijeće sigurnosti UN-a jučer je produžilo mandat EUFOR-u u BiH i obavilo raspravu o BiH tokom koje su sve zemlje članice, osim Kine i Rusije, jasno dale podršku i legitimitet Schmidtu.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *