Dodik za ruske medije: RS kreće ka izlasku iz BiH i ukidanju Dejtonskog sporazuma

Iako je priznao da se taj proces ne može realizirati odmah, Dodik je istakao da se poduzimaju koraci ka održavanju referenduma o nezavisnosti.
milorad dodik
(Milorad Dodik – sve manje razmišlja o odcjepljenju, a sve češće o sankcijama – Foto: Arhiva)

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, tokom posjete Rusiji, dao je izjavu za TASS u kojoj je naglasio da se Republika Srpska povlači iz Bosne i Hercegovine.

Iako je priznao da se taj proces ne može realizirati odmah, Dodik je istakao da se poduzimaju koraci ka održavanju referenduma o nezavisnosti.

“Republika Srpska će održati referendum o nezavisnosti od Bosne i Hercegovine, a datum će biti određen u skladu sa interesima stranaka”, izjavio je Dodik.

Dodao je da postoji odluka o istupanju iz BiH, ali da konkretan datum još nije određen zbog potrebnih priprema.

“Mnogo istraživanja i analiza treba biti završeno prije nego što se to može dogoditi. Voljeli bismo to učiniti sada, ali tu su još dvije strane uključene u ovo pitanje, stoga je potrebno vrijeme”, rekao je u intervjuu tokom Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu (SPIEF).

Dodik je naglasio da očekuje pokretanje pregovaračkog procesa o razdruživanju, te da bi za to trebalo imati “dovoljno historijske, opšte, civilizacijske zrelosti i razumijevanja”.

Prema njegovim riječima, ostanak unutar BiH za Republiku Srpsku znači “gubitak vremena i mogućnosti”.

“Stoga je neophodno što prije ostvariti naše ciljeve, kako bismo prestali trošiti resurse na uzaludna očekivanja da Bosna i Hercegovina može nešto postići. Ne želimo stvarati nestabilnost u našoj zemlji. Zato smo predložili Bosni i Hercegovini povlačenje iz zemlje i raskid Dejtonskog sporazuma. Mi idemo u tom pravcu”, zaključio je Dodik.

Na dan kada je UN usvojio Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, Dodik je najavio rezoluciju o “mirnom otcjepljenju i razdruživanju”.

Iako njegove najave otcjepljenja entiteta nisu novost i dosad nisu rezultirale konkretizacijom, Dodik je ovoga puta ponovio da plan za razdruživanje postoji, ali ne i uslovi koji bi to omogućili.Dodikove najave očito služe smirivanju srpskog stanovništva, koje je uznemireno tvrdnjama o posljedicama koje će Rezolucija imati po srpski narod.

Ironično, Dodik će uskoro, zajedno sa partnerima iz državne vlasti, ponovo razgovarati o evropskom putu BiH, dok istovremeno govori o otcjepljenju. (nn)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *