Dodik sutra kod Putina, savjetnica ne očekuje razgovore o narušavanju mira unutar BiH

0
107
cik prijava sipa tuzilastvo bih milorad dodik prijetnje
Dodik verbalno napadao članove CIK-a (Foto: Arhiva)

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik (SNSD) sutra će se sastati s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, a uoči ovog susreta Dodikova savjetnica je otkrila teme o kojima će se razgovarati.

Dodik putuje u Moskvu uoči finalne faze predizborne kampanje i sigurno da će mu i ovaj susret s ruskim predsjednikom, kojeg osuđuje civilizirani svijet zbog agresije na Ukrajinu, koristiti da ubere simpatije u svom “biračkom bazenu”.

Savjetnica člana Predsjedništva BiH Ana Trišić Babić izjavila je kako se na sastanku Putina i Dodika “ne očekuju nikakvi razgovori o narušavanju mira unutar BiH, ali se očekuju priče o ozbiljnim ekonomskim pitanjima”.

“Očekuju se priče o ozbiljnim ekonomskim pitanjima o kojima danas svi ozbiljni političari i pričaju, kako dočekati ovu zimu, proljeće i sljedeću zimu”, izjavila je Trišić Babič za ATV.

Ona je navela da predstojeći sastanak u Moskvi predstavlja nastavak razgovora započetog na Ekonomskom forumu u Sankt Petersburgu krajem juna.

“Jedna od tema sastanka biće energetska situacija i način kako da Republika Srpska prođe što bolje u ovome svemu šta se dešava. Vjerovatno će biti i razgovora i o tome dokle se došlo sa tad započetom pričom o projektu gasovoda iz Srbije prema Republici Srpskoj”, dodala je.

Prema njenim riječima, na svim tim sastancima, a i Ruska Federacija u svojim saopštenjima uvijek ističe da podržava dejtonsku BiH u svojim granicama poštujući tri konstitutivna naroda i dva entiteta kako to i i piše u Ustavu BiH.

Govoreći o nedavnom sastanku srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, Babićeva je rekla da između Dodika i Orbana postoji razumijevanje o situaciji u Evropi i svijetu, te da su uvijek na istim pozicijama kako da se uslovno preživi postojeća situacija. (tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here