Dodik rekorder po broju afera koje nisu procesuirane, šta će biti s ‘ikonom’?

0
103
Lavrov i Dodik: Hoće li ova afera završiti pod tepihom? (Foto: Srna)

Amerika ima jedinstven stav sa Evropskom unijom u pogledu Zapadnog Balkana. Reforme pravosuđa u Bosni i Hercegovini su ključne. Pravosudne institucije bi trebale krenuti od samog vrha države. Zasad nema optužnica u predmetima visoke korupcije. Sve afere završavaju uglavnom obustavom istraga. Hoće li tako biti i u slučaju „ikone“?

Milorad Dodik osim što je političar, majstor je za afere. Svjedok, osumnjičeni, ali ne i optuženi ni za jednu od njih.

Nastavite poslije recepta
NAMIRNICE ZA ZDRAV DORUČAK

“Milorad Dodik je istraživan, ali bez rezultata jer znamo ko se nalazi na čelu Tužilaštva BiH, ko tamo radi i ko tamo ‘kolo vodi’. Pretpostavljam da će slična situacija biti i s ‘ikonom’, jer vidimo da sada na to pada pomalo prašina i to nije ništa novo”, smatra novinar Željko Rajić.

Predmet ikona Tužilaštvo BiH formiralo je pod pritiskom javnosti. Ne žuri im se u provjeri afere koja je prerasla u međunarodni skandal. Nepoznanica je kada će Dodik, zajedno sa ostalim članovima Predsjedništva, biti saslušan, te u kojem svojstvu.

Međutim, izbjegavao je Dodik ovu zgradu godinama. Zbog afere kila zlata, sporne kupovine dedinjske vile i Pavlović banke, a potom Bobar banke. Dolaskom glavne tužiteljice Gordane Tadić na čelo ove institucije očekivalo se da će afere dobiti epilog… i ništa. Sve je završilo obustavama istraga. Poput referenduma u entitetu RS kojeg je organizovao i Dodik, ali ni to Tužilaštvo,kažu, nije moglo utvrditi.

“Ne štedi samo njega Gordana Tadić, njega su štedjeli i svi oni koji su bii na čelu Tužilaštva BiH i VSTV-a. Nisam siguran da su svi ljudi smiju da se odluče na takav potez. Po onoj narodnoj: malo ko će da raspori vlastiti stomak i izbaci crijeva napolje”, dodaje Rajić.

Bavi se Dodik, kako je sam potvrdio, i paraobavještajnim aktivnostima. U Dodikovu ladicu u državnom Tužilaštvu zbog ovoga je pristigla ne jedna, nego dvije krivične prijave. Ni to ništa nije značilo, pa ova institucija opet nije reagovala. Ni na krivične prijave, ni na naš upit.

“Nikakvu informaciju nemamo i to jeste praksa. Kada se krivične prijave podnose protiv lica za koja se smatra da su pripadnici političke elite, dugo se čeka na odgovor Tužilaštva, a da ne govorimo o podizanju optužnice i potvrđivanju optužnice”, navodi Uglješa Vuković, član Transparency Internationala.

Ohrabren zaključanom ladicom u Tužilaštvu BiH, Dodik se nije zadovoljio samo aferama. Nastavio razvaljivanjem sporazuma koji mu je omogućio poziciju u ovoj zgradi. Činjenica jeste da su u odbranu stali oni koji su to i kreirali, pa je Dodik i zbog toga, završio na crnoj listi SAD-a. Milione je Dodik potrošio da ga izbrišu, ali uzaludno.

Suočen s ultimatumom i prijetnjom da ga isto čeka sa EU, posegnuo za jeftinijim rješenjem. Skidanjem ploče ratnog zločinca. A sada afera s početka. Ikona i Interpol. Suština je da je ovo međunarodnog karaketa, pa će biti interensantno pratiti hoće li se i kako odazvati ukoliko dobije poziv od Interpola. Jer ako ima kontrolu nad državnim, nad Interpolom sigurno nema. (federalna.ba, tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here