Dodik protiv stavova SAD: Nema odlučivanja na nivou BiH!

Politički predstavnici Republike Srpske koji obavljaju dužnosti u državnim institucijama Bosne i Hercegovine neće učestvovati u donošenju bilo kakvih odluka unutar oba doma Parlamentarne skupštine BiH, Vijeća ministara i Predsjedništva BiH.

Ponovio je to danas član Predsjedništva BiH i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik nakon sastanak u Istočnom Sarajevu predstavnika Republike Srpske koji obavljanju dužnosti u državnim institucijama.

Bio je to, ističe Dodik, radno-konsultativni sastanak gdje su dodatno objašnjene i prezentirane politike nakon odluka Narodne skupštine Republike Srpske o učešću u odlučivanju u bh. institucijama.

– Zajednički prijedlog srpske i hrvatske stane o izmjenama Zakona o Ustavnom sudu BiH bit će danas ili sutra upućen u parlament na razmatranje. Prijedlog može biti koristan i za Bošnjake – kaže Dodik.

Naime, predloženo je, kako je naveo, da se tri sadašnja stranca uklone iz Ustavnog suda i da se tri nova suca biraju iz predstavnika tri konstitutivna naroda te da ih potvrđuje Dom naroda PSBiH, a ostali sudije bit će birani kako je to i do sada bilo – četiri iz Federacije BiH i dva iz Republike Srpske.

Osvrnuo se i na pitanje međuentitetske linije i pozvao ponovo predstavnike iz Federacije BiH da učestvuju u tim razgovorima jer tvrdi da je samo tri posto te linije markirano, a to predstavlja propis iz Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– Ne treba sumnjati u političku odlučnost predstavnika Republike Srpske da će poštovati odluke Narodne skupštine RS-a, a ako se ništa ne dogodi za 60 dana ponovo ćemo biti u entitetskoj skupštini, ali spremni smo razgovarati o bilo kojem pitanju – kazao je.

Novinarima se obratio i predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija koji je kazao da nakon sastanka ostaje jasna odluka da će biti nastavljen rad u institucijama BiH, ali se neće odlučivati o bilo kojim pitanjima.

Najavio je da će se ovakvi sastanci nastaviti održavati, a bit će formirano i koordinaciono tijelo koji će se baviti temama od interesa za političke predstavnike iz RS-a.

Mediji su ranije objavili da je sastanak sazvan nakon susreta Dodika sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država Ericom Nelsonom koji ga je, prema izjavi iz Ambasade, podsjetio da SAD ne traži ni više ni manje nego potpuno poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Dodik je za medije iz RS-a odmah nakon susreta s Nelsonom kazao da je taj sastanak doživio kao prijetnju, ali da administracija SAD-a neće moći zaustaviti odbranu interesa bh. entiteta Republika Srpska, a danas je još dodao da se ne boji prijetnji američkog ambasadora.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *