Dodik opet prijeti: Do petka u 12 sati Ustavni sud da ukine odluku!

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je da Ustavni sud treba da do petka do 12 časova ukine odluku kojom je izbrisao odredbu u Pravilu o odgađanju sjednice ako ne prisustvuju najmanje trojica sudija.

“Posljednjih 10 godina RS je donijela nizu odluka i zaključaka, preporuka, deklaracija i rezolucija koji su se odnosili na Dejtonski sporazum, kao i prema Ustavnom sudu koji se ponašao različito. Donosili su jedne odluke, pa onda druge. Taj Ustavni sud je preuzeo nadležnosti odlučivanja kao krajnje instance, što nema pravo, prenose Vijesti.ba.

Ustavni sud je antiustavna institucija na nivou BiH. Njega treba donijeti na okvire odlučivanja kako to zakonodavstvo u BiH na nivou RS hoće.

Tražimo da do petka u 12 sati Ustavni sud poništi odluku juče donesenu. Dakle da ukine, ne da je suspenduje. I da donese odluku da neće odlučivati po bilo kojem pitanju ili bilo kojoj proceduri, sve dok se ne donese Zakon o Ustavnom sudu BiH. To očekujemo do petka u 12 sati.

Ako to ne bude do tada, dogovorili smo sljedeće:

Predsjednik RS će zatražiti već danas savjetodavno mišljenje Ustavnog suda RS o nastaloj situaciji, položaju RS i preporuku za ponašanje.

Smatraće se da je zakazana sjednica Narodne skupštine RS za utorak, 27. juna na kojoj će se donijeti sljedeće:

– Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda i pravnoj i bezbjednosnoj zaštiti lica protiv kojih bi tzv. organi pokrenuli postupak, a to je da je neprovođenje odluka Ustavnog suda krivično djelo.

– Da NSRS usvoji u formi našeg prijedloga Zakon o Ustavnom sudu BiH i hitno dostavi PS BiH na odlučivanje.

– Donijećemo odluku za usvajanje novog Ustava RS u roku od 90 dana, rekao je predsjednik RS Milorad Dodik i dodao:

Narodna skupština će kao sljedeću mjeru donijeti zaključak da potvrđuje sve ranije donesene zaključke koji se odnose na pitanja Dejtonskog sporazuma, Ustava BiH, neustavnog ponašanja Ustavnog suda i antidejtonskog ponašanja visokog predstavnika.

Dodik kaže da RS nema bez imovine.

“Jasno ćemo afirmisati državnost RS. To ne znači izlazak iz BiH, ako to ne budemo morali. Nego povratak u dejtonsku BiH. Ovo sve činimo s direktnim uvjerenjem da se Srpskoj otme imovina. RS nema bez imovine, nema bez resursa i bez vlasti”, kaže Dodik.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *